Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Poslušnost avtoriteti

Stanley Milgram
Poslušnost avtoriteti -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-6803-04-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Obedience to Authority
Leto izdaje izvirnika 1974
Prevod Katarina Jerin
Spremna beseda Vlado Miheljak
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,4 x 14,8 cm
500 g
276 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija > socialna psihologija
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko je pred petintridesetimi leti izšla knjiga Poslušnost avtoriteti je šokirala svet. Knjiga temelji na kontroverznem Milgramovem poizkusu v katerem je uporabil naključne ljudi, ki naj bi pomagali vodji eksperimenta. Njihova naloga je bila, da pošljejo električne impulze »žrtvi«, če ta ne bo pravilno odgovorila na vprašanja. Večina ljudi se ni vprašala, če je človek, ki ga mučijo sploh česarkoli kriv in veliko jih je poslušno sledilo navodilom vodje in poslalo tudi najmočnejši sunek elektrike, ki bi »žrtev« pravzaprav tudi ubil, če bi le ta bila res priključena na žice. Ali je človeško bitje po naravi res tako poslušno in nehumano? Med drugim, so s pomočjo te knjige psihologi razlagali dogodke kot je holokavst, kjer gre za izvajanje nasilja pod krinko neke višje avtoritete. Milgram je s to knjigo odprl številna vprašanja in ugibanja, med drugim pa je njegov poskus tudi spodkopal tezo o inherentnem zlu prisotnem v nacizmu oziroma njegovih privržencih. Nakazal je namreč, da so lahko v določeni hierarhični družbeni strukturi dejanj, ki jih sicer dojemamo kot nehumana ali celo zla, sposobni tudi povsem običajni in "normalni" ljudje. Ali je možno, da zlo ne izvira iz patoloških ali nekakšnih demonskih vzgibov, ampak je pravzaprav posledica družbene ureditve? Pričujoča knjiga prihaja med nas ravno v času, ko je vprašanje krutosti, ki smo jih ljudje sposobni prizadejati sočloveku še kako aktualno. Spomnimo se le na posnetke iz ameriških zaporov za politične zapornike, ki so nas šokirali v preteklih letih. Boste po branju knjge še vedno tako prepričani, da bi vi ravnali drugače?

o avtorju

Stanley Milgram (1933-1984) je bil socialni psiholog in predavatelj na univerzah Yale, Harvard in New York. Poleg eksperimenta, obravnavanega v tej knjigi, je izvedel tudi nekaj drugih poizkusov, med drugim je bil tudi avtor teze, da lahko povsem neznana človeka z različnih koncev sveta drug do drugega v povprečju prideta preko šestih členov-znancev, ki poznajo drug drugega. Njegovi poizkusi so pokazali moč zunanjih socialnih sil, ki lahko korenito vplivajo na človeka.

 

»Se torej v določenih okoliščinah lahko vsakemu dogodi, da slepo sledi in izpolnjuje navodila, povelja in zahteve? Tega ne moremo kategorično trditi, a tudi zanikati ne. V določenih kontekstih se ustvarijo pogoji za to skrajno konformnost. In prav Milgram je v kontrolirani eksperimentalni situaciji to tudi dokazal. Nobena silna grožnja ni bila potrebna, nobenega generiranja strahu pred posledicami ni bilo, vsak je lahko kadar koli izstopil iz »igre«, a večina je kljub pomislekom, napetostim in nelagodnostim vztrajala do konca.«

Dr. Vlado Miheljak

Recenzija Bukla

Pred nekaj tedni so na francoski nacionalni televiziji prikazali televizijski dokumentarec, pri katerem so v sleparskem televizijskem kvizu Igra smrti udeležencem naročili, naj nasprotnim tekmovalcem zadajajo vse močnejše elektrošoke, če ti ne bodo pravilno odgovorili na zastavljena vprašanja. Udeleženci so v štirih petinah primerov prišli do najvišje, že smrtne voltaže (seveda so bili ti elektrošoki lažni, nanje so se le zelo doživeto odzivali igralci), producenti te oddaje pa so s tem želeli pokazati, kako nevarno je lahko televizijsko okolje resničnostnih in drugih oddaj in kako zelo lahko to vpliva na percepcijo udeležencev, ki so, "na televiziji", ob skandiranju občinstva "Kaznuj, kaznuj, kaznuj" ter ob mičnih hostesah, ki priganjajo, da se mudi, pripravljeni narediti marsikaj, kar je v nasprotju z njihovim moralnim kodeksom in na kar v resničnem življenju ne bi niti pomislili. Rezultati tega eksperimenta nas vrnejo k Eichmannu, ki je bil med drugo svetovno vojno odgovoren za smrt mnogih Judov, na sojenju pa se je izkazal za skorajda izključno birokrata brez demonske avre, ki je v imenu vestnega izpolnjevanja ukazov in maniri banalnosti zla pošiljal v smrt tisoče ljudi. Na podlagi procesa proti Eichmannu je znameniti ameriški socialni psiholog Stanley Milgram (1933– 1984) v začetku šestdesetih let zasnoval serijo podobnih poskusov, kot so jim bili priča televizijski gledalci v zgoraj omenjenem dokumentarcu, s katerimi je skušal ugotoviti, kaj vse so pripravljeni narediti ljudje pod vodstvom in ukazi nesporne avtoritete ter ali je človeško bitje po naravi res tako poslušno in nehumano. Rezultate je zbral in objavil v psihološki klasiki Poslušnost avtoriteti. Njegovi izsledki so osupnili marsikaterega psihologa tedanjega časa, tema pa je še vedno pereča in privlačna za raziskave. Z dogajanji v Abu Graibu pa je dobila sodobno potrditev ter ponovne izide z osveženimi predgovori, s čimer se je pokazalo, da Milgramov eksperiment upravičeno velja za enega najslavnejših v zgodovini psihološke stroke.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...