Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Naj ostanem ali grem?

Kako preživeti v odnosu z narcisom?
Ramani Durvasula
Naj ostanem ali grem?
26,90 € 26,90 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Chiara
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7205-17-6
Naslov izvirnika Should I Stay Or Should I Go?
Podnaslov izvirnika Surviving A Relationship with A Narcissist
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Susan Abulhawa

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
380 g
238 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija
osebna rast, duhovnost in ezoterika
psihologija in psihiatrija > socialna psihologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Narcizem je sodobna epidemija, ki se hitro širi. A kako prepoznati, če niste tudi sami odnosu z enim od njih – in kaj lahko storite v povezavi s tem?

Naj ostanem ali grem? - Kako preživeti v odnosu z narcisom?; Dr. Ramani Durvasula
V knjigi Naj ostanem ali grem? dr. Ramani Durvasula ponuja praktična orodja, ki vam bodo pomagala prepoznati prve opozorilne znake toksičnih odnosov, razumeti, s čim se v resnici soočate, kaj lahko pričakujete, kaj storiti v težavnih situacijah ter kako lahko okrevate in ponovno zaživite polno življenje – ne glede na to, ali se odločite ostati ali oditi.

»Narcis je kot sod brez dna: ne glede na to, koliko boste vložili vanj, nikoli ga ne boste mogli napolniti. »Vedno se počutiš, da nisi dovolj« je mantra vseh tistih, ki so v narcističnem odnosu. Predvsem zato, ker vašemu narcističnemu partnerju res niste dovolj. Nihče in nič mu nikoli ne bo dovolj.« Ramani Durvasula

Živimo namreč v svetu, ki povzdiguje romantiko in krepi prepričanje, da ljubezen premaga vse,  čeprav je realnost pogosto drugačna in se lahko namesto v romantični pravljici znajdete v nočni mori. Še posebej, če se ne zavedate, da je vaš partner v resnici narcis. Za narcizem in narcistično motnjo so značilne lastnosti, kot so pomanjkanje empatije, upravičenost, grandioznost, površinskost, kronično iskanje potrditve in občudovanja, pa tudi drugi vzorci, kot so laganje, varanje, ljubosumje, paranoja, manipulacija in izkoriščanje drugih. Narcisi so tudi precej očarljivi, inteligentni, dobri govorci, zelo skrbijo za svoj videz in so sijajni nastopači. Odnose dojemajo zelo površinsko in intimnost jim predstavlja (pre)velik napor. Lahko vam je jasno, da vse te njihove lastnosti niso ravno dobra popotnica za dolgoročne odnose.

Kako prepoznati, ali ste v odnosu z narcisom?
Imate občutek, da vas partner nikoli zares ne posluša?
Vas nadzoruje, manipulira z vami, je kdaj precej zloben?
Je vaš partner do drugih prijazen, do vas pa zelo kritičen?
Ali vaš partner ne prenese nobene, še tako blage kritike in se pogosto jezi?
Se vaš partner težko sooča z občutki drugih?
Ali vaš partner vedno poskrbi zase, za druge pa mu ni toliko mar?
Vam je partner nezvest?
Je vaš partner ljubosumen na vaše prijatelje, družino ali vaš uspeh?
Ali vaš parter pogosto laže ali prikroji informacije?
Ste pogosto razočarani in dvomite vase?
Ste poskušali že različne strategije, da bi izboljšali odnos, pa nobena ne deluje?

Dejstvo je, da je narcizem razširjen in se bo samo še bolj razbohotil. V našem svetu je zanj mnogo preveč pobud: družbena omrežja, bogastvo kot odraz uspeha, resničnostni šovi in možnost postati 'viralna' senzacija. Za narcizem in narcistično motnjo so značilne lastnosti, kot so pomanjkanje empatije, upravičenost, grandioznost, površinskost, kronično iskanje potrditve in občudovanja, pa tudi drugi vzorci, kot so laganje, varanje, ljubosumje, paranoja, manipulacija in izkoriščanje drugih. Narcisi so tudi precej očarljivi, inteligentni, dobri govorci, zelo skrbijo za svoj videz in so sijajni nastopači. Odnose dojemajo zelo površinsko in intimnost jim predstavlja prevelik napor. Lahko vam je jasno, da vse te njihove lastnosti niso ravno dobra popotnica za dolgoročne odnose.

»Odličen in nujen priročnik, s katerim boste lažje razumeli toksične odnose in našli zdrave rešitve.« Leonida Zalokar, psihoterapevtka

 

Recenzija Bukla

Klinična psihologinja in profesorica psihologije Ramani Durvasula, je priznana strokovnjakinja s področja narcizma in redna gostja vseh večjih svetovnih medijev. V knjigi Naj ostanem ali grem? na dostopen in konkreten način pojasnjuje tako narcistično osebnostno motnjo, ki ima v sodobni družbi žal popolne pogoje za razvoj, kot tudi medčloveške povezave in odnose ter telesno in duševno zdravje ljudi, ki so ob osebi s to motnjo. Vabljiv naslov cilja na vsakogar, ki razmišlja o tem, da bi zapustil partnerja ali službo ali se odselil. V prvih poglavjih so podrobno opisane lastnosti in opozorilni znaki, dodana sta tudi vprašalnik in kontrolni seznam, na podlagi katerih lahko ocenite, ali ste v razmerju z narcisom oz. imate tako osebo v družinskem ali delovnem okolju. Nato so podrobno opisane različne situacije, izkušnje ljudi, ki so to doživeli, in njihovi nasveti glede na to, ali so se odločili za odhod ali za to, da ostanejo. Avtorica poda natančna navodila, kaj lahko pričakujete, če sprejmete katero od teh dveh odločitev, in kako se pripraviti in zaščititi, saj ima vsaka odločitev svojo težo in vsaka zahteva moč, da jo uresničite. Ponudi pa tudi razlago, zakaj so ljudje s to motnjo takšni, kot so, in nas povabi k razumevanju, a hkrati ne k mazohističnemu odpuščanju, temveč k temu, da poskrbimo zase in da smo na koncu, kakršno koli odločitev že sprejmemo, pomirjeni sami s seboj.

Gordana Granatir, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...