Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Digitalni minimalizem

Kako živeti bolje z manj tehnologije
Cal Newport
Digitalni minimalizem
29,95 € 29,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Zavod Iskreni, zavod za kulturo življenja
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-94646-8-7
Naslov izvirnika Digital minimalism
Podnaslov izvirnika Choosing a Focused Life in a Noisy World
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Rok Blažič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 16 cm
290 g
245 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija > socialna psihologija
računalništvo in tehnika
psihologija in psihiatrija > razvojna psihologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Minimalizem je umetnost védenja, koliko je ravno prav. Digitalni minimalizem pa v luči te ideje spregovori o naših vsakdanjih tehnoloških pripomočkih in njihovi uporabi, da bi lahko osredotočeno živeli v tem hrupnem svetu.

Digitalni minimalizem je odlična knjiga, ki uvaja filozofijo uporabe tehnologije, ki vpliva na naša vsakodnevna življenja.

Digitalni minimalisti so vsepovsod okoli nas. To so mirni, srečni ljudje, ki se lahko dolgo pogovarjajo z vami, ne da bi morali ves čas pogledovati na svoj telefon. Lahko se zatopijo v dobro knjigo, ročno delo ali lahkoten jutranji tek. Znajo se zabavati s prijatelji, ne da bi morali ves čas fotografirati dogajanje. Vedo, kaj se dogaja po svetu, a s tem niso preobremenjeni. Ni jih strah, da bi karkoli zamudili, saj vedo, kaj njihovemu življenju prinaša smisel in zadovoljstvo.

Cal Newport je le poimenoval to gibanje, za katerega pravi, da je v svetu, prenatrpanem s tehnologijo, nujno potrebno. Običajni koraki, kot so izklop opozoril na telefonu in občasni dnevi brez digitalne tehnologije, niso dovolj, da bi lahko spet prevzeli nadzor nad tehnologijo, poskusi, da bi se tehnologiji povsem odpovedali, pa nas ločujejo od prijateljev in povzročajo težave pri delu. Zato potrebujemo premišljeno metodo, s katero opredelimo, katera orodja bomo uporabljali, za kakšen namen in pod kakšnimi pogoji.

Tehnologija sama po sebi ni dobra ali slaba. Bistveno je, da jo uporabljamo tako, da podpira naše cilje in vrednote, ne pa da ona usmerja nas. In knjiga Digitalni minimalizem nam kaže, kako to doseči.

Recenzija Bukla

Cal Newport (1982) je izredni profesor računalništva na Univerzi Georgetown in avtor knjižnih uspešnic, v katerih analizira vpliv tehnologij na naše življenje in delo. Digitalni minimalizem je njegov prvi prevod v slovenščino (knjiga je izvirno izšla leta 2019, potem pa je avtor napisal še zelo odmevno delo A World Without Mail/Svet brez elektronske pošte), v njej pa se digitalne resničnosti in informacijske izpostavljenosti, ki smo jima priča dandanes, loti razumno, saj skuša najti način, kako lahko sledimo potrebam časa, obenem pa vseeno zadržimo notranji mir, ki nam omogoča poglobljeno delo in bivanje. Digitalni minimalizem združuje teoretična spoznanja in praktične napotke, v knjigi pa Newport svetuje, kako lahko v vsakdanjem življenju izkoristimo nedvomne prednosti in uporabnost sodobnih komunikacijskih orodij, obenem pa ne dopustimo, da nas te zasužnjijo in nam ukradejo vso pozornost. Gre torej za koncept optimizacije: uporaba digitalnih tehnologij na tak način in v takem obsegu, da nam olajšajo življenje in ga naredijo ustrezno (delovno) učinkovitega, obenem pa tudi vpeljava omejitev, torej odpoved dostopu do vseh tehnologij ves čas (denimo uporaba osnovnega, ne pa pametnega telefona v določenem delu dneva), pri čemer pomembno vlogo zaseda tudi nadzor vplivanja tehnologije na naše obnašanje, saj nas ta zlahka zasvoji. Upajmo, da dobimo še kak prevod tega pomembnega sodobnega misleca!

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...