Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Epidemija pametnih telefonov

Nevarnosti za zdravje, izobraževanje in družbo
Manfred Spitzer
Epidemija pametnih telefonov
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga, Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2021
ISBN 978-3-7086-1054-2
Naslov izvirnika Die Smartphone-Epidemie
Podnaslov izvirnika Gefahren für Gesundheit, Bildung und Gesellschaft
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 15 cm
600 g
263 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje
psihologija in psihiatrija > socialna psihologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pametni telefoni so v preteklem desetletju osvojili svet z nepredstavljivo hitrostjo in močno spremenili življenje za skoraj štiri milijarde ljudi. Večina ljudi vidi v tem tehničnem izumu predvsem pozitivne učinke, saj si komaj kdo lahko še predstavlja življenje brez teh malih „čudežnih“ naprav, ki nas oklepajo od jutra do večera. Skrajni čas je, da temu podvigu postavimo ob bok dejstva.
Le redki opozarjajo na negativne posledice prekomernega uporabljanja pametnih telefonov zlasti za otroke in mladino. Vodja Appla svari pred uporabo telefonov v šolah, v Franciji so jih tam že prepovedali, Južna Koreja pa ima že nekaj let zakone za zaščito mladine pred temi "sopotniki".

Manfred Spitzer v svoji knjigi s pomočjo znanstvenih raziskav dokazuje, da nebrzdano uporabljanje pametnih telefonov škoduje zdravju, ovira izobraževanje otrok in mladine ter ima hude posledice tudi za našo družbo. Kritično razčlenjuje tako imenovano »digitalizacijo«, ki ima, kakor vsak pojav, tudi slabe posledice, v tem primeru zlasti za naše otroke in mladostnike.

Knjiga je izšla v sozaložništvu Mohorjeve Celovec in Mladinske knjige.

Iz medijev o knjigi:

"Spitzer ima veliko željo, da obvaruje človeštvo pred poneumljenjem, ki neogibno grozi zaradi računalnikov, telefončkov, televizije in avtomobilskih navigacij." Süddeutsche Zeitung

"Spitzer samo zato udarja na boben, ker bi rad, da njegova spoznanja slišijo tudi v otroških, učiteljskih in ministrskih sobanah." Stuttgarter Nachrichten

"Ulmski psihiater bi rad predvsem zdramil in objasnil, kako škodljivo in nezdravo je digitalizirano življenje." Psychologie heute

Recenzija Bukla

Nemškega psihiatra Manfreda Spitzerja v slovenščini že poznamo po njegovih knjigah Digitalna demenca in Osamljenost, v svoji izjemno aktualno zastavljeni knjigi Epidemija pametnih telefonov, pa na posrečen način tudi poveže obe temi. Spitzer ima prihod pametnih telefonov in z njimi povezane spremembe pri mladih, ki se razpenjajo vse od nagnjenosti k depresiji in celo samomorom, znižani koncentraciji, zatekanju v svetove osamljenost pa vse – ta teza je precej radikalna – celo do zniževanja inteligence novih mladih generacij, za digitalno (kontra)revolucijo, katere učinkov niti še ne moremo ustrezno ovrednotiti. V tem paketu namreč poleg prej omenjenih disruptivnih motenj dobimo aplikacije, kot je denimo Pokémon Go, ki je neke vrste osiromašena obogatena resničnost, postfaktično dobo, kjer mladi informacije o svetu okoli sebe črpajo direktno in predvsem s telefonskega zaslona, posledično možnost raznovrstnega oglaševalskega vplivanja nanje, skupaj z radikalizacijo njihovih stališč, ki smo jih v zadnjem obdobju videli na različnih koncih sveta v raznih oblikah. Pomembna knjiga, ki bo dala misliti tako staršem kot pedagogom in sociologom ter najbrž zastavila kar nekaj vprašanj, na katera kot družba zdaj nismo v stanju ustrezno odgovoriti.

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...