Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Cerkvena zgodovina ljudstva Anglov

Beda Častitljivi
Cerkvena zgodovina ljudstva Anglov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Cerkveni očetje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-187-3
Naslov izvirnika Historia ecclesiastica gentis Anglorum
Prevod Bogdan Kolar, Miran Sajovic
Spremna beseda Igor Maver
Urejanje Marijan Smolik
Uvodna beseda Bogdan Kolar, Miran Sajovic

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
600 g
503 strani
Tip knjige
verski spisi
Kategorije
religija > krščanstvo
zgodovina

Povej naprej

O knjigi

Spis Beda Častitljivega z izvirnim latinskim naslovom Historia ecclesiastica gentis Anglorum velja za klasično delo srednjeveškega zgodovinopisja. Avtor je delo sestavil v svoji zreli življenjski dobi (spis je končal leta 731, umrl je leta 735), potem ko si je pridobil veliko informacij o dogodkih svetne in cerkvene zgodovine, ko je preučil vsa dostopna zgodovinska dela in ko je velik del svoje pozornosti namenil izračunavanju datumov praznovanja velike noči in določanju časovnih okvirov za pomembne dogodke iz zgodovine odrešenja.

Beda je s svojo Cerkveno zgodovino postal pomemben pričevalec o zgodovini krščanstva na britanskem otočju in o razvoju Cerkve med germanskimi ljudstvi, kjer so se povezali rimsko krščanstvo, irsko krščanstvo in anglo-saško izročilo. Predvsem Severna Humbrija, domovina sv. Bede, je postala zibelka močne kulture, ki je po svojih misijonarjih (Kolumbanu, Wilibrordu, Bonifaciju, Alkuinu) imela velik vpliv tudi na celinsko Evropo. Njegov pogled na pisanje zgodovine pa je seveda precej drugačen, kot ga imamo danes, ko govorimo o ‘moderni kritični zgodovini’. Navsezadnje je od nastanka njegovega dela do naših dni minilo trinajst stoletij.

Recenzija Bukla

Pred 13. stoletji je Beda Častitiljivi zapisal zadnjo vrstico svojega spisa, ki danes velja za klasično delo zgodnjega krščanskega obdobja in srednjeveškega zgodovinopisja. Slednje potrjuje dejstvo, da se je ohranilo kar 160 rokopisov Cerkvene zgodovine. Vrednost menihovega dela je v sistematičnem zapisovanju znanja; Beda je namreč zavzeto preučeval zgodovino Cerkve in prebiral dostopne zgodovinske vire, največ pozornosti pa je namenil zlivanju rimskega in keltskega krščanstva z različnimi izročili otoških plemen. Delo, ki je danes eno izmed ključnih virov srednjeveške cerkvene organizacije na Britanskem otočju, je dokončal šele štiri leta pred smrtjo. Zdaj prvič tudi v slovenskem prevodu.

Vanja Jazbec, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...