Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Izviri in smisel ruskega komunizma

Nikolaj Aleksandrovič Berdjajev
Izviri in smisel ruskega komunizma
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-04-0532-0
Naslov izvirnika Istoki i smysl russkogo kommunizma
Leto izdaje izvirnika 1937
Prevod Drago Bajt
Spremna beseda Urška Zabukovec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
280 g
257 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > politika
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pričujoče delo nam v duhovnozgodovinskem kontekstu prikazuje dejansko zgodovino idejnih spopadov in stališč v Rusiji pred oktobrsko revolucijo, ki so tlakovala pot zmagi boljševikov po njej. Čeprav se je avtor sprva navduševal nad marksizmom, je kmalu prišel do spoznanja, da marksizem ne naslavlja in ne more odgovoriti na človekova duhovna vprašanja. Človeka potaplja v brezosebni kolektivizem, ki je neke vrste nadomestna religija in kot tak demoničen. Berdjajev temu nasproti postavlja »lastno« vizijo človeka, ki prek bogoiskateljstva (tu sta nanj še posebej vplivala Dostojevski in Solovjov) človeka nagovarja v duhovni globini. Njegova personalistična filozofija se namreč osredotoča na vprašanja človeka, osebe, svobode in bogočloveškosti. Šele ko človek sploh občuti potrebo po odrešenju, lastni ozdravitvi, se lahko zgodi veliki duhovni premik, poboženje človeka, ki je tista najgloblja sprememba, ki bo v nasprotju z vsakršnim –izmom v ospredje postavila Duha. Resnična revolucija je smiselna samo, če se zgodi v človeku samem in ne na bojnem polju.

o avtorju

Nikolaj Aleksandrovič Berdjajev (1874–1948) je eden največjih ruskih mislecev in filozofov moderne dobe. Bil je izjemen pričevalec Duha, rodoviten pisec in avtor številnih knjig, med katerimi so: Filozofija in svoboda (1911), Duh in resničnost (1937), Ruska ideja (1946). Leta 1922 so ga izgnali iz Sovjetske zveze, zato se je nastanil v Parizu, kjer se je naprej udejstvoval tako na filozofsko-teološkem področju kot s pisanjem knjig. Bil je velik poznavalec zgodovine, iz katere je znal razbirati znamenja za prihodnost. Tako je npr. že leta 1907 v enem svojih člankov zapisal, da bodo v Rusiji, če bo prišlo do velike revolucije, zmagali boljševiki. Pričujoče delo Izviri in smisel komunizma tako stoji na pomembnem križišču ruske in tudi svetovne misli.

Recenzija Bukla

Berdjajev (1874–1948) je bil eden največjih ruskih mislecev in filozofov moderne dobe, prav dobro pa ga poznamo tudi pri nas, saj je prevedenih nekaj njegovih knjig, nazadnje Svetovni nazor Dostojevskega. V Izvirih in smislu ruskega komunizma iz leta 1937, nam Berdjajev, zvest svojemu analitičnemu a zavzetemu bralcu razumljivemu pristopu, predstavi rusko družbeno-intelektualno-religiozno pokrajino do konca 19. stoletja (tudi z obveznimi posegi v zgodnejšo rusko zgodovino) z njenimi glavnimi ruskimi pa tudi zahodnimi protagonisti vred, in iz svojih ugotovitev skuša zasnovati tezo, zakaj se je komunizem lahko tako močno usidral v Rusiji in kakšne posledice je to imelo za Ruse. Po začetnem navdušenju nad komunizmom je Berdjajev do njega namreč zavzel zelo kritično stališče, saj ideologi komunizma po njegovem niso opazili korenitega protislovja, ki je bil podlaga vseh njihovih prizadevanj: želeli so osvoboditi osebo, v imenu te emancipacije pa so razglasili upor proti vsem veram in normam, odpravili so filozofijo in umetnost ter zanikali duha in duhovno življenje, s čimer so v resnici opustošili posameznika. Tako je po njegovem mnenju krščanstvo združljivo le s sistemom, ki ga je sam imenoval sistem personalističnega socializma – ta naj bi združeval načelo osebe kot vrhovne vrednote z načelom bratske skupnosti ljudi. Poglobljeno!

Samo Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...