Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pot ljubezni skozi čas

Zgodovina Slovenske province Družbe hčera krščanske ljubezni - usmiljenk 1919-2019
Karla Pacek
Pot ljubezni skozi čas
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Teološka fakulteta
Zbirka Redovništvo na Slovenskem
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-458-4
Urejanje Cvetka Rezar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
870 g
418 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodovina Slovenske province Družbe hčera krščanske lju­bezni – usmiljenk izhaja v jubilejnem letu 2019, ko provinca obhaja stoletnico obstoja. Knjiga je namenjena počastitvi jubileja in seznanitvi širše javnosti tako z zgodovino Slovenske province kot z delom in življenjem sester usmiljenk, živečih v sestrskih skupnostih vse do danes.

Uvodni predstavitvi okoliščin nastanka Družbe v Franciji 17. stoletja in njunih ustanoviteljev, sv. Vincencija Pavelskega in sv. Ludovike de Marillac, sledi kratka predzgodovina Slovenske province z izvorom v Graški provinci. Prelomnico in nov začetek predstavlja leto 1919, ko je bila ustanovljena samostojna Jugoslovanska provinca, ki sedanje ime nosi od leta 1992. Osrednji del monografije je namenjen pregledu dejavnostih sester v zdravstvenih, socialnih, vzgojno-izo­braževalnih, karitativnih in pastoralnih ustanovah ter v skupnostih za potrebe sester v prostoru bivše Jugoslavije in Albanije. Pregled aktualnega stanja province razodeva veliko dediščino preteklosti in spremembe v sedanjosti. Zadnji del monografije prinaša sintetično predstavitev stoletnega delovanja Slovenske province.

Monografija Pot ljubezni skozi čas je izjemno dragoceno delo. Njegova pomembnost je večplastna. Na prvi pogled gre za monografijo s področja slovenske monasteriologije, ki je kljub opravljenemu delu še vedno zelo nepopolna. Zlasti to velja za ženske ustanove in novejši čas. Njena druga izstopajoča dragocenost je v obravnavanem času stare in nove Jugoslavije ter samostojne Slovenije, treh neprimer­ljivih etap naše polpreteklosti, ko sta gospodarsko-socialni in ideološki sistem zaznamovala našega človeka kot nikoli poprej. […] Pričujoče delo daleč presega skromnost, ki jo napoveduje naslov monografije. Ne smemo zanikati, da se izjemno vključuje tudi v najsodobnejše ženske študije.
Iz recenzije prof. dr. Staneta Grande

o AVtorici

Karla Pacekje leta 2014 diplomirala na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z diplomskim delom Ko spregovorijo matične knjige: družbena zgodovina mesta Krško med letoma 1850 in 1918 v luči matičnih knjig, ki z izvirno analizo vpisov krstov otrok v vikariatu oziroma župniji Krško omogoča vpogled v družbeni, poklicni, demografski in gospodarski položaj mestnega prebivalstva. Leta 2017 je diplomsko delo kot monografijo založil Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško. Aktualno področje avtoričinega raziskovanja je zgodovina Slovenske province Družbe hčera krščanske ljubezni. Pričujoča znanstvena monografija je izšla v počastitev stoletnice Slovenske province in pomeni prvo temeljito predstavitev mnogostranskega delovanja sester usmiljenk v slovenskem in širšem jugoslovanskem prostoru.

Recenzija Bukla

Lansko leto je Družba hčera krščanske ljubezni – splošna javnost pozna članice tovrstnih skupnosti kot »sestre usmiljenke« – praznovala častitljivo stoto obletnico svojega delovanja. Ta redovna ustanova je, kot izvemo v tem dokumentarnem delu, podkrepljenem s številnimi strokovnimi informacijami, zapisi in bogatim fotografskim materialom, imela za splošno družbo in njeno delovanje že od nekdaj izreden pomen. Sestre usmiljenke so namreč s svojim poslanstvom in predanim delom soustvarjale pomembno vlogo na področju zdravstvenega, socialnega, karitativnega, vzgojno-izobraževalnega in tudi duhovnega življenja. Monografija Karle Pacek nas tako popelje vse od začetkov tovrstnega redovnega delovanja na evropskih tleh, preko poznejše ustanovitve na našem področju in nato tudi do razširitve delovanja do držav nekdanje Jugoslavije, v Albanijo in še kam. Vse skupaj je predstavljeno skozi prizmo faktografskih podatkov, ki pa so podani zelo zanimivo in živo in zato kar vlečejo k potovanju skozi zgodovino. Tako bralec med drugim izve vse o delovanju te redovne ustanove v času pred obema svetovnima vojnama in med njima ter obenem spozna, v kako nezavidljivem položaju se je ta znašla zaradi novega režima v letih po drugi svetovni vojni. Sestre usmiljenke so pogosto živele in delovale v nemogočih razmerah in tolkle pravo revščino, pa vendar jih je tudi v takšnih trenutkih reševala vera – do njihovega poslanstva in seveda predvsem njihova osebna vera. Z močjo ljubezni so reševale vse izzive in tako je tudi še dandanes.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...