Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Otmar Črnilogar

Človek mnogih talentov
Irena Batis Janovsky, ... [et al.]
Otmar Črnilogar
30,00 € 30,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-438-6
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Alojzij Pavel Florjančič

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17 cm
940 g
480 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
biografije in spomini
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob dvajsetletnici smrti človeka mnogih talentov.

Otmar Črnilogar (1931–1999) je bil človek velikih zamahov, ki je zajemal iz studencev življenja in puščal sledi. Šolanje in intelektualno izpopolnjevanje ga je izostrilo v pronicljivega misleca in ognjevitega razpravljavca. Njegovo delo in njegov življenjski zgled sta se dotaknila mnogih ljudi, ki so svoja razmišljanja leta 2013 strnili v zbornik, ki sedaj v dopolnjeni, razširjeni in prenovljeni izdaji ponovno prihaja med slovenske bralce.

Otmar Črnilogar je bil župnik v Podragi pri Vipavi, kot profesor grškega in latinskega jezika je poučeval na gimnaziji v Vipavi in na Teološki fakulteti v Ljubljani, vzgojno in izobraževalno delo pa je dopolnjeval z vrsto drugih dejavnosti. Prevedel je več svetopisemskih knjig, izdal nekaj samostojnih del, pri Mohorjevi družbi pa kot tajnik sodeloval od leta 1971 do 1974. Po naravi odprt in gostoljuben je ljubil družabno življenje. Primerilo se je, da je kdo izrabil širino njegovega iskrivega vedenja in ga v srce prizadel. V svojem duhovniškem življenju je doživel blesteče trenutke, ko je mogel usmeriti svoj pogled v nebo in mrmrati: »Hvala Bogu!« Bili pa so tudi trenutki osamljenosti in ponižanja, nerazumevanja, človeške slabotnosti in ranljivosti, ko se je
s kamrico ranjenega srca zatekel v pogovor z Odrešenikom pred tabernakelj.

Kal za zbornik o Otmarju Črnilogarju je pognala leta 2006, ob odkritju spomenika, posvečenega nekdanjemu podraškemu župniku. Na slovesnosti leta 2007, ko bi Črnilogar praznoval zlato mašo in štiridesetletnico prihoda v Podrago, se je zbralo okrog 600 Otmarjevih sorodnikov, sodelavcev, vaščanov, znancev, občudovalcev in prijateljev iz mnogih slovenskih in zamejskih krajev, in ob številnih srečanjih je postalo jasno, da bi bila osebnost prof. Črnilogarja vredna podrobnejše obravnave in njegovo delo solidne predstavitve javnosti. Ob praznovanju Črnilogarjeve 80-letnice leta 2011 je nastal uredniški odbor, plod njegovega dela pa je bil zbornik s 60 prispevki 47 avtorjev, ki je izšel leta 2013. Spomin na velikega filologa in teologa pa ostaja živ. Sedaj v ponatisnjeni ter dopolnjeni izdaji 72 zapisov 60 avtorjev o življenju in delu Otmarja Črnilogarja z obširno bibliografijo ponovno ponujamo slovenskemu bralstvu.

Avtorji:

Irena Batis Janovsky, dr. Jurij Bizjak, Miran Božič, Nadja Bratina Berčan, Lucijan Bratuš, Andrej Capuder, Vojko Čeligoj, Franc Černigoj, Franci Donko, Ana Ferjančič, Ana Florjančič, Alojzij Pavel Florjančič, Aleksander Frelih – Saša, dr. Kajetan Gantar, Peter Hawlina, Avgust Ipavec, Dana Ivančič, Pavle Jakopič, Gorazd Kocijančič, Goran Kodelja, Nada Kostanjevic, Mirko Kovač, Franc Kralj, Primož Krečič, Jožef Kurinčič, Božidar Metelko, Miroslav Mozetič, Albina Nastran, Jurij Paljk, Tomaž Pavšič, Metod Pirih, Franc Pivk, Jožica Pizzoni, Gregor Pobežin, Renato Podbersič, Božidar Premrl, Ivan Princes, Alojz Rebula, Magda Rodman, Marjan Rodman, Jurij Rosa, dr. Marijan Smolik, Jože Strgar, dr. Anton Štrukelj, Sely de Brea Šubic, Gregor Tozon, Bogomir Trošt, Ivo Trošt, dr. Ivan Turk, Ivanka Uršič, dr. s. Terezija Večko, Bogdan Vidmar, dr. Ludvik Vidmar, Gabrijel Vidrih, Lilijana Vidrih Lavrenčič, Srečko Vidrih, Janez Zupet.

Pripravljalni odbor: Ana Florjančič, Alojzij Pavel Florjančič, Lilijana Vidrih Lavrenčič, Jurij Paljk, Magda Rodman, Jurij Rosa, Bogomir Trošt, Bogdan Vidmar, Srečko Vidrih, Janez Zupet.

Uredniški odbor: Lucijan Bratuš, Ana Florjančič, Alojzij Pavel Florjančič, Jurij Rosa, Bogdan Vidmar

Slikovne priloge: Arhiv družine Černilogar iz Šebrelj in arhivski fond Otmarja Črnilogarja v Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici, Župnijski arhiv Podraga, arhiv Semeniške knjižnice v Ljubljani, Ivan Černilogar, Marko Kos, Lucijan Bratuš, Darinka Kralj, Marija Pobežin, Jože Nastran, Matija Turk, avtorji prispevkov.

Recenzija Bukla

Gre za drugo izdajo knjige o v slovenski širši javnosti morda manj znani figuri, župniku, teologu, prevajalcu (med drugim je sodeloval pri prevajanju Svetega pisma), gorniku, publicistu, tajniku Mohorjeve založbe in še čem. Vsestranski Črnilogar je predstavljen skozi okoli sedemdeset besedil (nekaj je tudi njegovih), ki so razdeljena v različne sklope, ki odražajo različna polja njegovega delovanja. Besedila, nekatera so objavljena prvič v tej knjigi, spet druga so objavljena ponovno, je nemogoče zvesti na skupni imenovalec, saj se gibljejo vse od preprostih spominov, preko umetniških odzivov pa do (pol)strokovnih tekstov o Črnilogarju. Prav tako heterogeno je tudi njihovo avtorstvo, saj se pod določena podpisujejo njegovi sopot­niki, spet druga pa so odzivi ljudi, ki so ga poznali predvsem od daleč (v naboru lahko najdemo tudi nekaj znanih imen slovenskega kulturnega prostora). Knjiga je urejena izredno sistematično in ob slikovnem gradivu ponuja tudi Črnilogarjevo bibliografijo ter nekaj splošnih podatkov o njem.

Aljaž Krivec, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...