Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kaj je krščanstvo?

Izbrani kratki spisi
Maksim Izpovedovalec
Kaj je krščanstvo?
22,00 € 22,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,66 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba KUD Logos
Zbirka KUD Logos
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7011-64-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Gorazd Kocijančič
Uvodna beseda Gorazd Kocijančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
300 g
325 strani
Tip knjige
verski spisi
Kategorije
religija > krščanstvo
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sveti Maksim Izpovedovalec (pribl. 580–662 po Kr.) je eden najpomembnejših krščanskih filozofov in teologov vseh časov. Knjiga vsebuje izbor njegovih zvrstno raznolikih kratkih spisov – od dialoga in veroizpovedi prek kratkih izrekov (poglavij in alegoričnih razlag starozaveznih ter novozaveznih besedil vse do simbolične razlage bogoslužja.

V zvrstni raznolikosti pa se nam jasno kaže obris enovitega krščanskega nauka, ethosa, načina življenja in shatološkega upanja. 

Recenzija Bukla

Čeprav pozna krščanstvo na desetine različnih ločin, se včasih zdi, da v osnovi obstajata samo dve krščanstvi. Prvo, dogmatično, oklepajoče se okostenelih pravil, ki delno delujejo na simbolni ravni, v praksi pa se lahko izkažejo s srhljivimi posledicami; in drugo, v katerem človek usklajuje svoja dejanja z najglobljo kontemplacijo ter doživet­jem tega, čemur bi v nas lahko rekli Božje. Ta razloček ni vezan na to ali na ono sekto in ravno na usodi Maksima Izpričevalca vidimo, kako so se zgodovinske in geografske ločitve razvijale s človeškimi žrtvami. Živel je v obdobju ­pribl. 580–662 po Kristusu in bil eden najtemeljitejših premišljevalcev krščanskega »misterija«, kakor ga označi prevajalec Gorazd Kocijančič. V deželah, ki so posvajale to ali ono smer vere, so se tedaj bíle hude razprtije glede vprašanj, ali sta bila Jezusova volja in njegovo delovanje izključno Božja ali pa je bilo nekaj te volje tudi osebne. Aleksandrijski patriarh Kir je predlagal kristološko soglasje, po katerem naj bi v Kristusu obstajalo le eno, »bogočloveško« delovanje. Temu se je zoperstavil Maksimov učitelj Sofronij – kasnejši jeruzalemski patriarh, medtem ko je carigrajski patriarh Sergij to razpravo prepovedal s posebnim odlokom. Disput je kmalu prešel v ostrejšo fazo in sledilo je vojaško nasilje, papeža in tudi Maksima pa so aretirali. Nekaj let kasneje je umrl za posledicami mučenja, ko so ga prebičali in mu odsekali desnico ter jezik, torej organa, s katerima naj bi širil krivo vero. In kakšna je bila ta vera? Maksim je pisal raznolike tekste, skupen jim je predani, a obenem brezkompromisni esejizem. V razmišljanja je vključeval vplive grške duhovnosti, predvsem pa osebni zanos. Teksti, ki jih poleg bio­grafskega Uvoda prinaša knjiga, so zahtevni, totalni – enkrat gre za dialoge, drugič za pisma ali pa, denimo, za kratko razlago molitve očenaš –, njihovo sporočilo pa je tudi to: »Bodimo potrpežljivi drug z drugim in On bo potrpežljiv z našimi grehi.«

Žiga Valetič, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...