Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zmagoslavje razuma

Kako je krščanstvo pripeljalo do svobode, kapitalizma in razcveta zahodne družbe
Rodney Stark
Zmagoslavje razuma

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-222-883-5
Naslov izvirnika The Victory of Reason
Podnaslov izvirnika How Christianity Led to Freedom, Capitalism, and Western Success
Leto izdaje izvirnika 2006
Prevod Jerica Jerman
Spremna beseda Robert Petkovšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
440 g
407 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Zmagoslavje razuma od primera do primera dokazuje, da so se nosilci sodobne globalne družbe, kakor so na primer ideje razvoja, moderne znanosti, svobodnega odnosa do lastnine in kapitalizma, lahko razvili le v okviru krščanske kulture.
dr. Robert Petkovšek

Z vrsto nadvse zanimivih, pogosto presenetljivih prikazov in z argumenti podprtih razlag nam Rodney Stark prepričljivo predstavi ključno in odločilno vlogo katoliške Cerkve v razvoju sodobnega sveta k blaginji, svobodi in napredku ter spoštovanju človekovega dostojanstva. Knjiga me je tako pritegnila, da sem jo preberal na mah.
dr. Lovro Šturm

Knjiga razbije stereotip o mračnem srednjem veku in nazadnjaškem katoliškem krščanstvu. Dokazuje, da so temelji spoštovanja posameznika in osebne svobode, kapitalizma in demokracije v krščanstvu. Razum, ki je bil cenjen kot orodje za razumevanje Boga, je postal orodje za razumevanje stvarstva. Obvezno branje v času, ko nas drugi dohitevajo z uporabo naših orodij.
dr. Žiga Turk

Recenzija Bukla

Veliko sodobnih piscev je skrivnost uspeha zahodne družbe pripisalo geografskim danostim, čeprav so bile te dejansko za tistimi v Aziji, spet drugi pripisujejo vzpon Zahoda jeklu, strelnemu orožju in ladjam, tretji pa domnevajo, da je bilo odločilno uspešnejše kmetijstvo. Rodney Stark (1934), sociolog religije, tudi soavtor pri nas prevedene Teorije religij, ima o vsem tem drugačno teorijo, saj vzroke za uspešen razvoj in napredek ter pojav kapitalizma v Evropi pripisuje krščanstvu kot veri v razum. Če so druga svetovna verstva dajala velik poudarek skrivnosti in intuiciji, je samo krščanstvo sprejelo razum in logiko za primarni vodili pri odkrivanju verskih resnic. Poleg tega je bilo krščanstvo, za razliko od drugih verstev, bolj usmerjeno v prihodnost, kar je skupaj s srednjeveškimi univerzami, ki jih je ustanovila Cerkev, oblikovalo zahodno kulturo in pospešilo napredek znanosti in razvoj demokratične teorije in prakse. Vzpon kapitalizma kot zmaga razuma, ki ga je spodbujala Cerkev. Izzivalno.

Samo Rugelj, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...