Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Barbarski šport

Kritika globalne kuge
Marc Perelman
Barbarski šport
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Varia
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-257-160-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Le sport barbare
Podnaslov izvirnika Critique d'un fléau mondial
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Saša Jerele

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,8 cm
430 g
228 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
družbene vede > sociologija
šport in zdravje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Barbarski šport je angažirana družbena analiza športa, ki prinaša vrsto zanimivih zgodovinskih dejstev, pri čemer pa se ne poglablja v samo zgodovino športa, ampak snuje njegovo kritično teorijo, in to predvsem skozi analizo olimpijskih iger, svetovnih prvenstev, množičnih športnih spektaklov in njihove brutalnosti. Knjiga prinaša brezkompromisno analizo stadionskih dispozitivov, globalnega posla s športno infrastrukturo in opremo, trženja pravic za televizijske prenose in embleme, dopinga ter strahotnega izčrpavanja profesionalnih športnikov. Opozarja tudi na pogostnost nasilja, na šovinistične, nacionalistične in ksenofobne vzgibe navijačev – ki »med kruhom in igrami« pozabljajo na svoje prepotrebne družbene in politične boje.

Šport je danes postal totalni spektakel in se uveljavlja kot edini medij, ki globinsko strukturira vsakdanjik milijardam posameznikov.

Marc Perelman je profesor za estetiko na Université Paris Ouest-Nanterre Le Défense in avtor več odmevnih knjig.

Recenzija Bukla

Marc Perelman (1953) je profesor za estetiko na Université Paris Ouest-Nanterre Le Défense in avtor več odmevnih knjig s področja sociologije športa, med katerimi posebno mesto zavzema monografija Barbarski šport iz leta 2012. V njej Perelman na tekmovalni šport pogleda večplastno. Po eni strani je to prizma zgodovine in sociologije, kjer ugotavlja, da so imeli šport­ni šampioni že v antiki privilegiran status in da tudi takrat ni šlo za nikakršen amaterizem ter zgolj prvinsko željo po gibanju in športnem druženju. Po drugi pa je analiza moderne dobe neoliberalizma in korporacijske ekonomije, ki pri razvoju športnikov celo spodbuja njihovo dopingiranje – to je dandanes skoraj nujno za doseganje odmevnih rezultatov, obenem pa je v povezavi s politiko in njenimi interesi ves čas v načrtovanju novih megalomanskih infrastrukturnih projektov, kot so stadioni in drugi športni objekti, ki za seboj vlečejo dolgoletne dolgove, uničujejo narodne ekonomije ter ustvarjajo urbane subkulture z izrazitim nasilnim vedenjem. Zaradi vsega ima Perelman tekmovalni šport za nič manj kot globalno kugo.

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...