Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Najvišji vrhovi evropskih držav

Izbirni vodnik
Jože Drab, Andreja Tomšič Drab
Najvišji vrhovi evropskih držav
27,90 € 27,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,84 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-6870-61-0
Fotografije Primož Berlič, ... [et al.]
Zemljevid Maj Drab

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
400 g
224 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
turizem in vodniki
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Planinski vodnik Najvišji vrhovi evropskih držav je nekakšen zaključek dolgoletnega projekta zakoncev Drab.

Natančne opise tur, od najzahtevnejših alpskih vzponov do kratkih turističnih sprehodov na najvišje vrhove 48 evropskih držav, avtorja dopolnjujeta s pestrimi zgodbami in dogodivščinami, ki so se jima pripetile med popotovanjem po Evropi. Vse to sta dopolnila še z zanimivostmi in značilnostmi posameznega vrha oziroma države.

Opisi tur so jasni in jedrnati, dopolnjujejo jih skice poti z vrisi in možnimi drugimi variantami. Osnovne informacije poleg besednega opisa vsebujejo podatke o vrhu (GPS-koordinate, nadmorska višina), izhodišču (opisni opis poti od znanega kraja, ocena vožnje, GPS-koordinate, nadmorska višina) in višinski razliki, ki jo opravimo med opisano turo. Navedene so koče in zavetišča, pomembne za izvedbo vzpona, z dodanimi kontaktnimi podatki.

Stopnje zahtevnosti so v vodniku Najvišji vrhovi evropskih držav opredeljene s 5-stopenjsko lestvico (od enostavne (1) do najzahtevnejše (5)), sestavljene iz ocene težavnosti, napornosti oz. dolžine in orientacijske zahtevnost. Po potrebi je podana tudi ocena zahtevnosti plezanja po lestvici UIAA.

Vodnik Najvišji vrhovi evropskih držav, ker:

- vsebuje opise najvišjih (Elbrus, Mont Blanc, Grossglockner, Zugspitze, Dufourspitze).
- pride prav na morskem dopustu (Malta, Ciper, Severni Ciper, Hrvaška, Grčija).
- z njim popestrimo dolge poti po Evropi s krajšimi sprehodi (Belgija, Nizozemska, Belorusija, Litva, Danska, Estonija, ...).
- pride prav tudi na turističnih obiskih (Vatikan, Monako, San Marino).
- nas nagovori k obisku drugih zanimivih evropskih gorstev (Sierra Nevada, Pirineji, Skandinavsko gorovje, Tatre, Karpati, gorovja na Balkanu) in otočij (Islandija, Irska, Združeno kraljestvo, sredozemski otoki).

Recenzija Bukla

Idej, kako zainteresiranemu pohodniku predstaviti hribe in gore pri Slovencih, nikakor ne zmanjka. V zadnjem času so se domači avtorji s svojimi vodniki podali tudi preko slovenskih meja in eden izvirnejših je ta, ki prinaša izlete na najvišje gore v posameznih evropskih državah. Napisala sta ga Jože Drab, aktiven gornik že od mladih nog in avtor več enciklopedičnih gorskih vodnikov, ter Andreja Tomšič Drab, ki je planinska vodnica PZS, obenem pa tudi avtorica člankov v Planinskem vestniku. Ker poleg hribolazenja tudi rada potujeta, je enkrat padla ideja o vseh najvišjih vrhovih v posameznih evropskih državah. Tako sta v naslednjih letih obiskala manjkajoče – vsega skupaj jih je v 48 državah 46, saj sta dva vrhova, med njimi tudi Mount Blanc, mejna in si ju za najvišjo goro lastita sosednji državi. Rezultat je zelo uporabna knjiga, opremljena z dovolj informacijami, da obiščite posamezen vršac. Seveda to ni zmeraj preprosto: ta izbirni vodnik nam­reč lepo pokaže tudi to, kako raznolika je Evropa: v posameznih (alpskih) državah so vzponi na najvišje vrhove že na meji alpinizma, spet drugje pa nižinski sprehodi, pri katerih vam veliko več časa vzame pot do vznožja kot pa vzpon na (včasih tudi precej neizrazit) vrh. Dobrodošel vodnik, ki ga je planincem priporočljivo vzeti s seboj na prihodnja potovanja po Evropi.

Samo Rugelj, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...