Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Po poteh ljudskih pripovedi

Izleti ob bregovih Save: družinski izletniški vodnik
Dušica Kunaver, Irena Mušič Habjan
Po poteh ljudskih pripovedi
34,90 € 34,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-6870-70-2
Fotografije Dan Briški, ... [et al.]
Ilustracije Jernej Myint
Zemljevid Andrej Stritar

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 17 cm
690 g
208 strani
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
šport in zdravje
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Med vsemi vabili so najbolj privlačne knjige, ki govorijo o slovenskih pravljicah, in še posebej tiste, ki nam pripovedujejo o naših gorah.

Naša knjiga nas vodi po poti ljudskih pripovedi ob Savi – od ljubljanskega zmaja do podkorenske pehtre babe – po desnem bregu reke navzgor in po levem bregu reke spet nazaj v Ljubljano. Dolga stoletja je ljudstvo, ki je živelo v teh krajih, iskalo in tudi našlo odgovore na vprašanja:

Le kdo je zgradil tako velike gore? Velikani! Kdo povzroča potrese? Zmaji! Kdo pa je napolnil Blejsko jezero? Vile!
Zakaj so Triglavske gore tako kamnite in razrite? Razril jih je užaljeni Zlatorog s svojimi zlatimi rogovi.

Izmed stoterih pripovedi, ki jih hrani gorenjska ljudska zakladnica, jih tu obujamo trideset ter opisujemo poti in cilje, po katerih jim sledimo po dolini reke Save Dolinke. Potovanje na tej strani Save zaključimo z dolino Tamar in tremi sestrskimi rekami Dravo, Savo in Sočo, zavijemo navzdol po levem bregu Save in zaključimo s smledniškim gradom.

Kako lepo se je pogovarjati o naših pravljicah in gorah, tudi v čemernem in deževnem vremenu in samo v copatih ali pa tudi v prijetnem krogu najmlajših, ki komaj čakajo, da bodo slišali zanimive pripovedi − brez konca in kraja. Navzamemo se njihovega koprnenja po zanimivem in lepem in že sledijo pogovori o tem, kako se pravljicam in goram lahko približamo, kaj vse potrebujemo in kako se pripravimo. Izberemo si lahek cilj in o njem skušamo izvedeti kar največ zanimivega in uporabnega. Že sama priprava je lepa priložnost za dobro voljo in veselje. Z vsem tem pa se z navdušenim pričakovanjem odpravimo najprej na kratek potep, pozneje pa na pravcato potovanje.

Recenzija Bukla

Nov vodnik za družine z otroki (od najmlajših pa vse do najstnikov) nas vodi iz Ljubljane proti Gorenjski ob bregovih Save in nato nazaj. Trideset izletov je narejenih na podlagi zgodb ljudskega izročila, ki jih opiše in citira Dušica Kunaver, nato pa planinsko pot in vse podrobnosti, ki jih družina potrebuje za varen, toda nepozaben pohodniški dan opiše gorska reševalka Irena Mušič Habjan, z ilustracijami pa pospremi Jernej Myint. Po eni strani je čudovito delo – katerega pobudnik je bil urednik Planinskega vestnika in Planinske založbe Vladimir Habjan – ki motivira mlade bralce, da se odpravijo v hribe. Po drugi strani je tudi poklon naši bogati preteklosti, tako ljudskemu izročilu kot navsezadnje dolgi alpinistični in planinski tradiciji. Naši predniki so namreč vedno hodili v hribe, gore pa so bile njihovo zatočišče tudi v vojnih časih. Zato prav nič ne preseneča, da je toliko ljudskih pripovedi povezanih z našim hribovjem in visokogorjem. Vabljeni k branju – potopili se boste v skrivnostne zgodbe o ajdovski deklici, blejskih vilah, Pegamu in Lambergerju, raziskovali Triglav in Zlatorogovo kraljestvo, Skrivnostno jezero v Mežakli in druge mistične kraje ter bitja. Ne bodite presenečeni, če vas bodo tako navdušili, da boste iskali svoje pohodne čevlje.

Ajda Vodlan, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...