Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nič ni nemogoče

Kilian Jornet
Nič ni nemogoče
22,50 € 22,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,68 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-278-492-8
Naslov izvirnika Res és impossible
Prevod Veronika Rot
Spremna beseda Andrej Štremfelj
Urejanje Polona Mlakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
330 g
256 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ljubezen - odpovedovanje svobodi, svoboda - sprejemanje brezpogojne ljubezni

Knjiga nas s hitrim tempom popelje v vsakdan vrhunskega športnika Kiliana Jorneta, poglobljena razmišljanja pa nam odstrejo pogled v njegovo notranjost, ki jo prežema predvsem rahločutna povezanost z gorami, stkana v otroštvu.

Kilian Jornet nam v svoji tokratni knjigi razkriva zgodbo o Everestu. Nekoliko naveličan neprestanih tekmovanj in medijskega pompa okoli njih in sebe se odloči za nov projekt, Summits of My Life (Vrhovi mojega življenja). Projekt čim hitreje priti na nekaj kultnih vrhov sveta (večinoma najvišjih vrhov celin) mu še vedno zagotavlja medijsko pozornost, od katere seveda živi kot profesionalni tekač in alpinist, hkrati pa mu omogoča precej bolj samotno delovanje, kar je najbližje njegovemu bistvu. Končni cilj projekta je hiter vzpon na Everest, ki Kilianu tudi uspe.

FKT (Fastest Known Time ali najhitrejši poznani čas) brez dodatnega kisika in pomoči fiksnih vrvi pa ni osamljen v njegovi karieri gorskega tekača, niti ni prišel do njega nepričakovano. V knjigi nas spretno popelje skozi najpomembnejše dogodke svojega življenja, pri čemer pripoved začini s svojimi občutki, ki ga pri teh doživetjih prevevajo, in z razmišljanji, do katerih ga privedejo. Z opisi svojih treningov, odnosa do treniranja ter vseh natančnosti in inovativnosti pri tem je knjiga lahko tudi spodbuda za trening drugim športnikom in nekakšen vodnik za treniranje.

»Otrok naj se ne vzgaja za tekmovanje, ampak za treniranje, « je kritična misel Kiliana Jorneta, ki se bo dotaknila marsikaterega slovenskega trenerja mladih. V alpinizmu, pravi, je samouk, vendar se je kasneje občasno učil pri največjih mojstrih, kot je bil Ueli Steck. Ob novici o njegovi nesreči na Nuptseju pa razmišlja, ali medijska pozornost morda ne peha alpinistov v vedno težje in na koncu pretežke podvige.
Andrej Štremfelj

Kilian Jornet je najrosnejša otroška leta preživel v gorski koči v Pirenejih, kjer so mu starši nevsiljivo privzgojili ljubezen do gibanja v gorah, ki jih še danes občuti kot dom. Kot izjemno uspešen skyrunner in turni smučar je s številnimi zmagami v preteklih letih postal skorajda sinonim teh dveh športov in v knjigi se spominja tekem, ki so ga na njegovi poti odločilno zaznamovale, to sta predvsem gorska maratona Zegama-Aizkorri in Sierre-Zinal, Vertikalni kilometer v Fullyju, ultra tekaški preizkušnji UTMB in Hardrock 100 ter najbolj mitska turnosmučarska preizkušnja Pierra Menta.

A prav lahkotnost, s katero je zmagoval, mu je sčasoma postala breme, saj si je želel predvsem izzivov, preizkušanja lastnih omejitev – tako fizičnih kot psihičnih. Začel je z individualnimi projekti in nanizal rekordne čase pri vzponih na nekatere markantne vrhove (Matterhorn, Mont Blanc, Denali) ter se v maju 2017 povsem sam in brez vsakršnih pripomočkov povzpel na Everest v zgolj 26 urah, le pet dni pozneje pa je svoj podvig ponovil in vrh dosegel še hitreje – v zgolj 17 urah.

Recenzija Bukla

Kilian Jornet (1987) je španski profesionalni gorski in ultramaratonski tekač, hribolazec ter turni smučar, nosilec mnogih najboljših časov na dirkah po vsem svetu, ki ga pri nas že poznamo po dveh njegovih knjigah Teči ali umreti in Nevidna meja. Nič ni nemogoče je nekakšen sklepni del njegove tekaške trilogije, ki se je zaradi raznovrstnih Jornetovih športnih zanimanj in talentov že kmalu začela raztezati v različne smeri, v knjigah pa je Jornet postregel z mnogimi svojimi premisleki o življenju in gibanju. Zadnja knjiga se ovija okoli morda najbolj ekstremnega Jornetovega podviga, torej osvojitve vseh najvišjih vrhov sveta s poudarkom na Everestu, ki ga predstavlja v različnih obdobjih leta, nanj pa se je – v do zdaj najhitrejšem času – v razmaku nekaj dni povzpel kar dvakrat spomladi 2017. Meditacija o bivanju na robu človekovih sposobnosti.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...