Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sneg na zlati veji

Igor Škamperle
Sneg na zlati veji

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sidarta
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6027-87-8
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Ines Božič Skok

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 14,5 cm
420 g
240 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Avtobiografsko delo Igorja Škamperleta je njegov literarni prvenec, ki ga je napisal pri svojih tridesetih, ko se je umaknil iz vrhunskega alpinizma in se posvetil filozofiji in literaturi.
Dopolnjena druga izdaja je opremljena z dragocenim slikovnim materialom, avtor je dodal izčrpno spremno besedo in nastopajoče poimenoval s pravimi imeni.
Osrednja tema pričujočega romana zajema mladostno obdobje odraščanja in zorenja, veselje nad spoznavanjem narave ter ljubezen do gora in plezanja.
Popisi alpinističnih vzponov in obiski gora se naslanjajo na realna doživetja v domačih stenah ter gorah Centralnih Alp, Škotske, Severne Amerike, Andov in Himalaje. Prepletajo se z izkušnjami in spoznavanjem vseh tistih sestavin, ki, tako ali drugače, na poti skozi svet in življenje predstavljajo del človekovega vsakdana.

Recenzija Bukla

Ne zgodi se ravno pogosto, da kak slovenski roman ponovno izide četrt stoletja po svojem nastanku, še posebej, če gre za delo, ki je povezano z alpinizmom. Sneg na zlati veji, motiv zlate veje je vzet iz literarnega in mitskega izročila, je Igor Škamperle (1962) napisal leta 1992, v njem pa je skušal zaobjeti svojo gorniško alpinistično izkušnjo ter mladostno spoznavanje gora, od enostavnih do vse bolj zahtevnih. Roman torej temelji na resničnih avtorjevih dogodkih, od rojstva v Trstu, prek šolanja v Postojni, kjer je odmevalo tudi njegovo tržaško poreklo, do študija na Univerzi v Ljubljani, kjer danes živi in dela kot profesor. Knjiga sledi Škamperletovemu osebnostnemu razvoju, ne skopari z doživetji lepote in mestoma ponuja tudi mistična izkustva narave. Avtorju se vidi, da je že mlad posegal po delih Juliusa Kugyja in po vodnikih Tineta Miheliča, saj nam neposredno predstavi tudi nekatere najbolj izpostavljene vzpone ter odnose med akterji, o čemer je v novi izdaji spisal tudi sprem no besedo in na ta način časovno posodobil svoje pomembno delo. Roman o odraščanju v gorah, ki bi bil četrt stoletja kasneje gotovo napisan precej drugače.

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...