Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Šepet vrhov

Obsedenost cestnega kolesarstva z gorami
Max Leonard
Šepet vrhov
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Aktivni mediji
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94017-8-1
Naslov izvirnika Higher calling
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Jolanda Blokar
Urejanje Blaž Mazi

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
460 g
324 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
šport in zdravje > kolesarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zakaj se cestni kolesarji podajajo v gore, je temeljno filozofsko vprašanje ljudi, ki niso nikdar uzrli doline s piedestala gorskega prelaza. Max Leonard vendarle priznava: »Kakor koli obračamo, je kolesarjenje na gorske prelaze težko – tako težko, da se zdi običajnim ljudem absurdno. Po drugi strani je lahkotno vzpenjanje in prehitevanje tekmecev za marsikoga vrhunec kolesarskih doživetij.«

Knjiga Šepet vrhov je zgodba o obsedenosti ali, bolje rečeno, o več obsedenostih: v njej avtor potuje ob boku nekaterih gorskih zasvojencev in najosupljivejših športnikov ter raziskovalcev; prečeše tudi ostali svet, pokuka v preteklost vse do najzgodnejših geoloških dob, si ogleda robove civilizacije in prelomnice znanstvenega napredka. »Moj cilj je bil sestaviti celovito sliko občutij, čustev, naravnih, telesnih in zgodovinskih stvari, ljudi in kultur, ki jih najdemo v gorah,« piše tudi avtor knjige o zadnjeuvrščenih kolesarjih na Dirki po Franciji - Rdeče laterne, ki je pri nas postala prava uspešnica.

Leonard pustolovščine, potopise in svet profesionalnega kolesarstva staplja v neverjetno zgodbo. Od vojnih bitk, zaradi katerih so ustvarili alpske ceste, do vrhuncev največjih kolesarskih dirk v zgodovini. Šepet vrhov je zgodba o kolesarskem pogumu, žrtvovanju, vojnah in ljubeznih, obsesiji in celo slonih na vrhu Alp.

Recenzija Bukla

Max Leonard je pisatelj in ljubiteljski kolesar, zato ni čudno, da si za pisanje izbira teme, ki so povezane s kolesarjenjem. Teme, povezane z manj znanimi ali celo skritimi vidiki (tekmovalnega) kolesarjenja. V Rdeči laterni se je posvetil tistim tekmovalcem toura, ki so (bili) povsem na njegovem repu, torej zadnjim na tej slavni dirki, ter občutljivo in strastno izpisal njihove osebne zgodbe. S posluhom tako za detajle kot za kolesarski adrenalin se je v Šepetu vrhov dobesedno pa tudi metaforično odpravil pod gorske vršace in na ceste, ki se vzpenjajo do tamkajšnjih prelazov, ter pred bralci razprl panoramo zgodovine obsedenosti kolesarskih vzponov nanje. Leonard nam v svoji zapeljivi knjigi predstavi tako kronologijo kolesarskih dirk na najvišje in najbolj zahtevne evropske prelaze kot tudi osebne zgodbe in tragedije, ki so se zgodile ob tem brezglavem poganjanju na pedala. O njih danes morda pričajo samo še spominski kamni, mimo katerih vsi drvijo, Leonard pa se zna ustaviti in pokazati nanje. Kolesarsko bralni užitek!

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...