Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hitri po petdesetem

Kako ohranjati športno moč in vzdržljivost tudi v drugi polovici življenja
Joe Friel
Hitri po petdesetem
29,41 € 29,41 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,88 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6627-62-7
Naslov izvirnika Fast after 50
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
320 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > tek

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga priznanega ameriškega trenerja vzržljivostnih športov in avtorja tekaških, kolesarskih in triatlonskih \'biblij\', Joeja Friela. Namenjena je predvsem rekreativnim športnikom in tekmovalcem, ki se zaradi nakopičenih let ne nameravajo odreči svoji telesni aktivnosti. Za razliko od prevladujočega mnenja v družbi, da so stara leta namenjena počitku, umirjenim sprehodom in delu na domačem vrtu, nas avtor spodbuja k intenzivni športni aktivnosti, ki ne bo nič manjša kot pred leti - le nekoliko drugačna. Pravzaprav še nekoliko intenzivnejša.

Friel, star 72 let, je značilen predstavnik generacije \'večnih\' športnikov, ki ne razmišljajo o športni upokojitvi, dokler jih ne ustavi višja sila. Procesi staranja, četudi neizogibni, v to ne štejejo. Friel je prepričan, da jih je mogoče z dovolj intenzivno vadbo ne le upočasniti, ampak začasno celo ustaviti oziroma obrniti v drugo smer. Tudi ljudje, ki se nikoli niso ukvarjali s športom, lahko tudi v zelo poznih letih izboljšajo svoje fizične zmogljivosti.
Avtor obravnava tiste fiziološke starostne spremembe, ki začnejo nekje po petdesetem letu opazno slabšati našo športno zmogljivost: padec aerobne kapacitete, usihanje mišične mase in večja dovzetnost za kopičenje telesne maščobe. To so spremembe, ki so dolgoročno sicer neizbežne, kako hitro se ti procesi dogajajo, pa je odvisno od aktivnosti telesa. Izsledki znanstvenih raziskav so tu nedvoumni: intenzivna telesna aktivnost sproža v organizmu prosece, ki so nasprotni procesom staranja. Bojazen starejših pred velikimi telesnimi napori je odveč - dokler to seveda dopušča zdravje.
Uporabi ali izgubi, pravi Friel. Bolje, da se obrabi, kot da zarjavi.
V drugem delu nas Friel korak za korakom vodi pri sestavljanju tedenskega in letnega načrta vadbe, v katero bodo vključeni vsi elementi, potrebni za vzdrževanje visoke rekreativne in tekmovalne zmogljivosti vzdržljivostnih športnikov: tekačev, kolesarjev, triatloncev, plavalcev. Ključni element vadbe, ki jo priporoča starejšim športnikom, hkrati pa tudi rdeča nit, ki nas spremlja od teoretičnih razlag procesov staranja do konkretnega načrtovanja in sestavljanja načrta letne periodizacije treninga, je intenzivnost: intervalna vadba za dvig aerobne kapacitete in laktatnega praga ter vaje z utežmi za moč in obnavljanje mišične mase. Ob tem pa skrb za počitek, regeneracijo in primerno prehrano. Na staranje vplivata genetika in način življenja. Z gensko zasbnovo smo se rodili in nanjo ne moremo vplivati, na način življenja pa lahko, in prav način prehranjevanja je ob telesni aktivnosti tisti dejavnik, ki pomaga proti tretjemu velikemu sindromu staranja - kopičenju maščobnih oblog na telesu.

Recenzija Bukla

Začetek leta je priložnost, da si zastavimo nove cilje in športno-rekreativni so zelo pogosto med njimi. Ukvarjanje z vztrajnostnimi športi, kot sta tek in kolesarjenje, v drugi polovici življenja postane odvisno tudi od stanja organizma in rezultati v tem obdobju, kljub enakim vložkom kot poprej, postajajo običajno vsako leto malo slabši. Dolgoletni športnik in trener Joe Friel pa v svoji knjigi, ki jo je napisal že kot sedemdesetletnik, pokaže, da staranje samo po sebi ni razlog za bistveno upočasnitev in pešanje športnika, če ta k svoji dejavnosti (pa tudi življenju nasploh) pristopi z dovolj velikim poznavanjem delovanja, omejitev in pa sposobnosti starajočega se telesa. Ohranitev ali celo stopnjevanje intenzivnosti vadbe, preoblikovanje vsakodnevne prehrane in pa skrb za upočasnjevanje izgubljanja mišične mase so samo trije od nasvetov, ki jih v tej knjigi, namenjeni vsem, ki so že prišli iz svojih najboljših športnih let, priporoča človek, ki je še tudi po sedemdesetem letu več kot aktiven športnik. Spodbudno.

Samo Rugelj, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...