Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ustvarjen za gibanje

Grega Hočevar
Ustvarjen za gibanje
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6627-47-4
Leto izdaje izvirnika 2013

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
500 g
354 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
šport in zdravje > tek

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vse, kar mora o ustroju in delovanju svojega telesa vedeti vsak rekreativni in vrhunski športnik.

S knjigo Grege Hočevarja dobivamo na knjižne police izvirno delo domačega avtorja, kakršnih ni prav veliko. Že sama zamisel je bila drzna: zapleteno, mnogoplastno zgodbo o človeškem telesu, o njegovi sestavi, ustroju in procesih, ki človeku omogočajo tako čudovite gibalne sposobnosti, povedati tako, da bo bralec, nedeljski rekreativec ali pa vrhunski tekmovalec, začel v njej prepoznavati svoje lastno telo, da bo znal prisluhniti njegovim šumom in po njih ocenjevati morebitne okvare – ali pa odkrivati nove meje svojih telesnih zmogljivosti.
Ustvarjen za gibanje ni enciklopedični priročnik, ki bi odgovarjal na tisoč in eno vprašanje, je bolj pripoved, ki nas poskuša spoprijateljiti z lastnim telesom. Avtor nas lahkotno vodi skozi zapletene kemične, fizikalne, fiziološke, kineziološke in druge procese ter zanje ves čas išče ponazoritve v vsakdanjem življenju, v naravi, v svetu vrhunskih športnikov in celo v pripovedih literarnih klasikov. Včasih nam prav osupljivo preprosto odgovarja na zapletena vprašanja: kaj je mišični spomin, zakaj kolcamo, s kakšno hitrostjo bi lahko tekli po vodni gladini, katere mišice se sprožijo, ko si natakamo kozarec vina? V kaj se pretvorijo vdihane molekule kisika? Kaj nam sporoča telesna bolečina? Zakaj se morajo vrhunski šprinterji za deset sekund teka ogrevati kar eno uro? Katere so prednosti intervalnih treningov in ali je bosonogi tek res primernejši? Zakaj smo zadihani?
Avtor je knjigo dopolnil z bogatim izborom fotografij, ki pripovedujejo zgodbe vrhunskih slovenskih športnikov, pod njimi pa so se podpisali nekateri najvidnejši slovenski mojstri športne fotografije.
Ustvarjen za gibanje je knjiga, ki se je bomo veselili vsi, ki si kdaj obujemo tekaške copate, sedemo na kolo ali kako drugače poženemo svoj stroj v višje obrate in odcedimo svoj vsakdanji znoj. Morda je ne bomo prebirali na dušek in bo včasih potrebno tudi večkrat prebrati kakšno poglavje. Nič zato, Grega je našel celo fiziološko potrditev pregovora, da se počasi daleč pride.

Recenzija Bukla

Po obilici izpovednih tekaških knjig v zadnjih letih (tudi spodaj podpisanega) je zdaj prišel čas za strokovnejša dela na temo gibanja in zdržljivosti. Veseli smo lahko, da dobivamo izvirno domačo knjigo, ki poljudno, hkrati pa strokovno neoporečno in celostno obravnava vse vidike dogajanja v človeškem telesu med različnimi načini športnega gibanja. Grega Hočevar (1972), izkušeni triatlonec, pobudnik raznih športnih prireditev in avtor poljudnih in strokovnih člankov, je svojo dinamično pisano in z mnogimi športnimi zgodbami obogateno knjigo zastavil zelo sistematično, iz treh delov. V prvem, z naslovom Človeško telo, zainteresiranemu bralcu osvetli ključne parametre človekovega telesa (od sestave, fiziologije in anatomije, presnove, termoregulacije, pomembnosti počitka in spanja, zgradbe mišic itn.), ki se navezujejo na športne aktivnosti, s katerimi nadaljuje v drugem delu z naslovom Trening. Tu se posveti zakonitostim telesne vadbe, preudari posledice njenega izvajanja, pokaže na fiziološke in kemijske vidike telesnih procesov pred vadbi, med njo in po njej, z raznimi preglednicami pa utemelji mejne vrednosti hitrosti, moči, sile itn. V zadnjem delu Kje so meje? pa pregledno obdela različne načine gibanja, od hoje prek teka do kolesarjenja in plavanja, ter se posveti tudi športnim »napakam«, od toplotnega udara do izčrpanosti. Knjiga za vsakega, ki želi vedeti, kaj se dogaja z njegovim telesom med športno vadbo.

Samo Rugelj, Bukla 93

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...