Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tek je cenejši od dohtarja

Hvalnica teku
Chas Newkey-Burden
Tek je cenejši od dohtarja
21,90 € 21,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,66 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Aktivni mediji
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94017-9-8
Naslov izvirnika Running
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Janez Moder
Urejanje Uroš Buh

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
310 g
208 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > tek

Povej naprej

Založnik o knjigi

LChas Newkey-Burden si je od nekdaj želel napisati knjigo o teku, čeprav zase pravi, da ni kaj prida tekač. A enostavno se po teku vsakič počuti tako zelo dobro, bolje kot prej, in to tako fizično kot, predvsem, psihično. Zato ne preseneča, da si je za eno ključnih izhodišč v knjigi izbral prav trditev, da je tek cenejši od terapije. Tiste prave – psihoterapije. V knjigo se bralec spusti po hitrem toboganu šestindvajsetih razlogov za tek, ki jih britanski avtor namesto uvoda servira kot sinonim za šestindvajset maratonskih milj.

Knjiga je opremljena z domiselnimi ilustracijami tekačev, tekaške opreme ipd., obenem pa literarno vsebino razbijajo tudi nadvse humorni ilustrativni zapisi sloganov in vzklikov gledalcev, ki navadno navijajo ob maratonski trasi – npr. Moj oči je hitrejši od tvojega. Zlasti v teh podrobnostih, kot pravzaprav skozi celotno knjigo Tek je cenejši od dohtarja, se kaže avtorjev pronicljivi in značilno britanski humor, zgodba pa se ves čas spretno nadgrajuje: od njegovih lastnih tekaških izkušenj pa vse do splošnih dejstev o teku, maratonu, nepisanih tekaških pravilih in zanimivih dovtipih o tekaških navadah. Beremo lahko denimo o kratki zgodovini londonskega maratona, hkrati pa izvemo vse o tistih sotrpinih, ki nam gredo na startu tekaških tekmovanj prikrito na živce, npr. tipu z naglavno rutko ali pa škropilcu, ki mora zagaziti v vsako lužo na trasi in poškropiti vse okoli sebe. Avtor se loti tudi tekaških mitov, npr. o koristnosti raztezanja, kofeinski dehidraciji, basanju z ogljikovimi hidrati, hkrati pa suvereno vključuje znanstvene izsledke najnovejših relevantnih raziskav na temo teka.

o avtorju

Chas Newkey-Burden je navdušen tekač, ki je nastopil na več kot stotih tekaških tekmovanjih v različnih državah, vse od mestnih tekov, polmaratonov in maratonov. Kot pisec redno objavlja v časnikih Guardian, FourFourTwo, Shortlist in Attitude, prav tako pa je izdal že več biografij o slavnih zvezdnikih – od Amy Winehouse, Adele, Michaela Jacksona in drugih.

Recenzija Bukla

Chas Newkey - Burden je navdušen tekač, ki je nastopil na več kot sto tekaških tekmovanjih, kot pisec pa objavlja v raz­nih čas­nikih od Guardiana naprej. S knjigo Tek je cenejši od dohtarja skuša vztrajnostni tek približati tako tistim, ki še razmišljajo, da bi poskusili z njim, kot tistim, ki so že stopili na tekaško pot ali stezo in potrebujejo še kako spodbudo. S kratkimi, učinkovitimi ter pogosto humornimi nasveti Newkey-Burden po eni strani razbija tekaške mite, ki se jih oprijemajo mnogi tekači, obenem pa postreže z mnogimi uporabnimi nasveti, tekaškimi prigodami različnih tekačev, slogani, s katerimi navijači spodbujajo tekače, ilustracijami tekačev, tekaške opreme itn., s čimer na razne načine poudarja in ilustrira naslovno tezo, da človek z razumnim vstopom v tekaško življenje in svet lahko samo pridobi ter se z zdravim načinom življenja marsikdaj izogne tudi kakemu obisku zdravnika. Spodbudno darilo za vse nadebud­ne tekače v prihod­njem letu!

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...