Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Knjiga o čaju

Kakuzô Okakura
Knjiga o čaju
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-011-5
Naslov izvirnika The Book of Tea
Leto izdaje izvirnika 1906
Prevod Andrej E. Skubic

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 21 cm
530 g
160 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pomlad je prinesla tudi ponatis »čajne biblije« Knjiga o čaju, ki jo podpisuje japonski učenjak in umetnostni kritik Okakura Kakuzō (1863–1913). Avtor je raziskoval tradicionalne običaje in prepričanja ter gradil mostove med zahodno in vzhodno kulturo. Temeljno in cenjeno delo o zgodovini, filozofiji, kulturi in obredih pitja čaja na Japonskem navdušuje s svojo prefinjenostjo in odprtostjo, pa tudi s pronicljivim komentarjem o azijski kulturi.

Knjigo je v slovenščino prevedel Andrej E. Skubic, spremno besedo, ki jo podpisuje nemška umetnostna kritičarka Irmtraud Schaarschmidt-Richter, pa je prevedla Tanja Petrič. Knjiga je sestavljena iz sedmih poglavij, ki se med drugim ukvarjajo s šolami čaja, čajnimi mojstri, čajnim prostorom in na splošno s kultom pitja čaja, ki pomeni čaščenje lepote sredi turobne stvarnosti vsakdana. Okakura med drugim zapiše, da je čaj umetnina in zahteva mojstra, pa tudi, da »filozofija čaja ni zgolj estetika v vsakdanjem pomenu te besede, saj hkrati z etiko in religijo izraža naš celotni pogled na človeka in naravo.«

Kot v spremni besedi zapiše Irmtraud Schaarschmidt-Richter, je poleg filozofskega pomena čajne umetnosti na duhovni razvoj Japonske in na njen odnos do umetnosti nasploh vplivala tudi t. i. čajna estetika čajnih mojstrov, ki se poraja ob obredu, in odnos do čajnih predmetov, ki so pogosto del keramične umetnosti. Posebej pa poudari še, da ima čajna umetnost zelo veliko vlogo tudi v sodobni Japonski. Knjiga, ki vas bo nagovorila, da si še ta hip pripravite vročo skodelico opojnega napitka.

o avtorju

Okakura Kakuzô (1863–1913) se je rodil v Jokohami na Japonskem. Ustanovil je prvo japonsko akademijo lepih umetnosti v Tokiu in bil vodja azijske umetniške divizije bostonske galerije lepih umetnosti. Kakuzô se je posvečal raziskovanju japonske tradicionalne umetnosti in jo širil po svetu. Vplival je na velika imena, kot so Martin Heidegger, Ezra Pound, Rabindranath Tagore in druga.

Recenzija Bukla

Vnovični izid prenovljene klasike o čaju (v slovenščini je prvič izšla leta 2006), ki jo je leta 1906 v angleščini napisal japonski mislec Okakura Kakuzo (1863–1913), da bi z njo zahodnjakom približal ne samo vzhodnjaški način ritualnega pitja čaja, temveč vzhodnjaško filozofijo življenja in bivanja nasploh. Ta nova darilna izdaja prinaša ekstrakt japonskega odnosa do življenja, kajti pitje čaja uči vzpostavljanje harmonije, časti čistočo in napeljuje k udobju ter preprostosti, saj ju postavlja pred zapletenost in draginjo. Da, čaj je bil sprva zdravilo, potem se je počasi prelevil v pijačo, v 15. stoletju pa se je za vedno ugnezdil tudi na Japonskem, kjer so ga povzdignili v nekakšno estetsko religijo, ki je z dolgotrajno japonsko osamitvijo prerasla v kult. Tako Kakuzo trdi, da je čaj popolna skodelica človekove radosti, ki je z vsem, kar ga spremlja ob njegovi pripravi in uživanju, lahko tudi zelo neposredna metafora življenja samega. Knjižna klasika, ki se ji leta prav nič ne poznajo! 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...