Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Iskalci svobode

Bernadette McDonald
Iskalci svobode

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sidarta
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6027-79-3
Naslov izvirnika Freedom climbers
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Mire Steinbuch
Urejanje Ines Božič Skok

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15 cm
256 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
turizem in vodniki
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sredi sedemdesetih let 20. stoletja so začeli alpinisti v Zahodni Evropi z enim očesom pogledovati proti vzhodu celine, proti Poljski. Od tam so prihajale vesti o nekih fantih, ki v Hindukušu plezajo nore stvari, nekatere celo pozimi. Bolj ko so se večali njihovi uspehi, bolj so naraščali njihovi apetiti po himalajskih vzponih. Zaradi tlačiteljskega komunističnega sistema in nerazvitega gospodarstva so živeli v težavnih razmerah, ki niso dopuščale prostih prehodov državne meje in nakupov alpinistične opreme v trgovinah, ker teh enostavno ni bilo. Zato so se morali znajti po svoje. Postali so mojstri improvizacije in iskanja lukenj v sistemu. Nekateri so postali mojstri tihotapljenja in tako razvili svoje preprodajalske sposobnosti, da so po padcu komunističnega režima postali uspešni izvozno-uvozni podjetniki. Zaradi težkih življenjskih razmer so precej zaostajali za zahodnoevropskimi alpinisti. Če so hoteli ujeti himalajski vlak, ki je že zdavnaj odpeljal, so morali pohiteti. Tu je na sceno stopil karizmatični vodja odprav Andrzej Zawada, ki je dojel, da bodo pobegli vlak ujeli in celo prehiteli le z dejanji, ki jih ni storil še noben drug pred njimi. Edina logična možnost, ki jim je preostala, so bili zimski vzponi na osemtisočake in pristopi po novih, prvenstvenih smereh. Začelo se je s prvim zimskim vzponom na Everest. Leszek Cichy in Krzysztof Wielicki sta 17. februarja 1980 dosegla vrh, to je bil obenem tudi prvi zimski vzpon na katerikoli osemtisočak. Alpinistična javnost je osupnila, vendar je bil to šele začetek. Imena, kot so Jerzy Kukuczka, Voytek Kurtyka, Wanda Rutkiewicz, Artur Hajzer in še mnoga druga, so postala sinonim za težke zimske in prvenstvene vzpone v Himalaji. Jerzy Kukuczka je drugi za Messnerjem osvojil himalajsko krono – vseh 14 osemtisočakov. To je storil v skoraj pol krajšem času kot Messner in na mnogo težji način – štiri je preplezal pozimi in deset po novih smereh. Reinhold Messner mu je poslal čestitko: Ti nisi drugi, ti si zmagovalec. Osemdeseta leta so bila zlata doba poljskega alpinizma. V vsega osmih letih so opravili sedem prvih zimskih vzponov na osemtisočake. V teh letih se je ponesrečilo kar nekaj vodilnih poljskih alpinistov in zagon je uplahnil. V reviji National Geographic je leta 2008 o poljskih alpinistih izšel članek z naslovom Ice Warriors.

Pisateljica Bernadette McDonald opisuje takratne razmere na Poljskem in medsebojne odnose med alpinisti na osnovi večletnih raziskav in številnih razgovorov s protagonisti alpinističnih podvigov, njihovimi ženami, vdovami, otroki in ožjimi družinskimi člani. Njena pripoved je poglobljena, pretresljiva, poštena in nepristranska. Dogodke in osebe ne predstavi enostransko, temveč večplastno. Pripoved ne teče linearno v kronološkem zaporedju, temveč dinamično preskakuje med obdobji, dogodki in glavnimi junaki. Knjiga je zanimivo, mestoma napeto branje, ki bralca pritegne od prve do zadnje strani. Nehote vleče vzporednice s tedanjimi razmerami v Jugoslaviji in slovenskimi alpinisti.

Recenzija Bukla

Bernadette McDonald, sicer podpredsednica Centra za gorsko kulturo v kanadskem Banffu, vse bolj neločljivo postaja povezana ne samo s slovenskim alpinizmom, temveč tudi s slovenskimi bralci, saj sta (po njeni knjigi o Tomažu Humarju iz leta 2008) nedavno v kratkem razmiku izšla dva prevoda njenih knjig. Prva, z naslovom Iskalci svobode, je večkrat nagrajena rahločutna pripoved o eni najmočnejših alpinističnih generacij vseh časov, poljskih plezalkah in plezalcih, ki so si s svojimi alpinističnimi dosežki tudi tako skušali priboriti svobodo v času železne zavese. Impulz za knjigo je McDonaldova dobila dvajset let poprej, ko se je na festivalu gorniškega filma v francoskem Antibesu srečala s svetovno znano poljsko alpinistko Wando Rutkiewicz, prvo Evropejko na Mount Everestu, ta pa ji je s svojimi zgodbami še bolj odprla pogled na poljsko alpinistično skupnost. McDonaldova je čakala, da bo kdo napisal zgodovino poljskega alpinizma, potem pa se je odločila, da bo to naredila kar sama. Tudi pri njeni zgodovini slovenskega alpinizma, ki je lani poleti izšla pod naslovom Alpski bojevniki in je zelo hitro doživela tudi slovenski prevod, avtorica izhaja iz neke druge, meni osebno zelo ljube impulzivne predpostavke. Ko se je družila s Tomažem Humarjem, ga je nekega dne videla s knjigo v roki. Seveda je šlo za Zaplotnikovo Pot, Humar pa ji je začel razlagati, koliko mu ta knjiga pomeni. McDonaldova temu ni posvečala velike pozornosti, saj je mislila, da gre za neko Humarjevo metafiziko, potem pa je to knjigo začela odkrivati tudi po domovih drugih alpinistov – Viki Grošelj je, denimo, rekel, da ima najbrž vse njene izdaje. Knjiga, ki je povezala vse slovenske alpiniste, jo je tako začarala, da je zagrizla še v slovenski alpinizem ter v svojevrstni mešanici opisovanja epskih individualnih zgodb in družbenega miljeja ter navdahnjena z Zaplotnikovimi citati spletla unikatno knjižno pripoved, s katero je pred nami razprla vso raznolikost slovenskih alpinistov in njihovih podvigov od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa do prvih let tretjega tisočletja. Knjigi, ki bosta začarali ljubitelje gorniške literature.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...