Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zahodne Julijske Alpe

Enciklopedični vodnik
Klemen Janša
Zahodne Julijske Alpe

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6870-19-1
Fotografije Klemen Janša, ... [et al.]
Urejanje Mojca Stritar Kučuk

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
520 g
340 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Klasični vodnik po osrednjem slovenskem pogorju – na popolnoma prenovljen način!
Zvezek prinaša opise mikavnega zahodnega dela Julijcev, ki so pretežno na italijanski strani meje. Poleg dobro obiskanih vrhov v skupinah Kanina, Viša in Montaža so v njem opisi nekaterih malo znanih področij, ki do sedaj v slovenščini še niso bila tako podrobno predstavljena in so zato še toliko bolj mamljiva: razdrapane Naborjetske gore nad divjo dolino Dunje, samozavestni greben Muzcev, dolgi greben Stola in Karmana, pa od ljudi in boga pozabljeni vrhovi zahodno od Strme peči. Tako natančnega vodnika zanje ni niti v italijanščini!
PZS pripravlja serijo vodnikov po Julijskih Alpah. Ti enciklopedični vodniki kot prava enciklopedija v malem sistematično opisujejo vse na določenem območju, od najenostavnejših markiranih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. Gre za težko pričakovano prenovitev legendarnega dela Julijske Alpe Tineta Miheliča, vendar prilagojeno modernemu uporabniku. Pisci so izkušeni entuziasti, ki so vse opise preverili z lastnimi nogami in jih napisali tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene špice.
Vodnike odlikuje sistematičnost, saj se strogo držijo enciklopedične zasnove. Opisom dolin in izhodišč za posamezna področja sledi poglavje o kočah in zavetiščih, najpomembnejši del pa so seveda opisi vseh vrhov in poti nanje. Knjige upoštevajo modernega uporabnika, tako da gre dejansko za hibrid med klasičnimi enciklopedičnimi in sodobnejšimi, bralcem prijaznejšimi izbirnimi vodniki. Pregledna in nazorna zasnova izpostavlja najpomembnejše podatke, dodane pa so GPS-koordinate vseh pomembnih točk in ilustrativne fotografije, ki pomagajo pri orientiranju. Iskanje podatkov še olajša prenovljena grafična podoba.

Recenzija Bukla

Po enciklopedičnem vodniku Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca, ki je izšel nedavno, so pri Planinski Zvezi Sloveniji kot svoj naslednji velik projekt izdali Zahodne Julijske Alpe, ki z enakim konceptom (torej s preglednimi fotografijami na začetku, potem pa najprej z izhodišči, v nadaljevanju s kočami, bivaki in zavetišči ter vzponi) sistematično obdela zahodni del največjega slovenskega gorstva. Najprej so tu Julijske Predalpe (sestavljene so iz skupine Matajurja, grebena Stola in Karmana ter Muzcev), v nadaljevanju pa še višje skupine Montaža, Viša in Kanina. Čeprav ta del Julijskih Alp z izjemo skupin Kanina in Matajurja leži pretežno v Italiji, so ti hribi in gore deležni vse večjega obiska Slovencev, pri čemer bo vodnik Klemna Janše (to je po Karavankah njegov drugi vodnik), to še spodbudil tudi zato, ker nas avtor po teh vršacih vodi tako s posluhom za detajl, kot s širokim pogledom in razgledom. Temeljita knjiga.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...