Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodbe slovenske arhitekture

Petdeset zgodb o slovenski arhitekturi skozi, čas, prostor in ustvarjalce
Špela Kuhar, Robert Potokar
Zgodbe slovenske arhitekture

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-639-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
479 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost
zgodovina
umetnost > arhitektura
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

O knjigi

Knjiga nam na izjemno dostopen način približuje zgodovino slovenske arhitekture skozi zgodbe, v katerih se zvrstijo stavbe, mesta, trgi, ulice, arhitekti in drugi ustvarjalci ter orisi ozadij, ki so botrovala nastanku arhitekture in slovenskega prostora, kakršnega poznamo danes. Zgodbe si sledijo kronološko, najprej vstopimo v čas prihoda Rimljanov na ozemlje današnje Slovenije in se pustimo voditi vse do arhitekture 21. stoletja. Posamezne zgodbe orisujejo izbrane arhitekture skozi različna časovna obdobja, ustvarjalce, različne zanimivosti, ki bralcu na poljuden način približajo svet umetnosti arhitekture. Vsaka zgodba je preplet dejstev in vsebinskih navezav na sočasno arhitekturo ter vpetosti v prostor in čas. Knjiga je opremljena z bogatim fotografskim gradivom. Skozi prebiranje posameznih zgodb je bralcu omogočen razkošen vpogled v celotno zgodbo slovenske arhitekture.

O avtorjih

Špela Kuhar (1967) je arhitektka, soustanoviteljica Centra arhitekture Slovenije, vzgojno-izobraževalnega programa Igriva arhitektura ter blagovne znamke Darilo slovenske arhitekture. Je članica organizacijskega odbora Piranskih dnevov
arhitekture, avtorica in soavtorica knjig in člankov s področja arhitekture in arhitekturne pedagogike. Prejela je številne nagrade, med njimi dvakrat mednarodno nagrado Piranesi.

Robert Potokar (1965) je arhitekt, vodja arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki ga je ustanovil z Vojtehom Ravnikarjem. S soavtorji je na javnih natečajih prejel 25 prvih nagrad in izvedel številne nagrajene projekte, za katere je med drugim dvakrat prejel nagrado Piranesi, trikrat zlati svinčnik ZAPS in leseno ikono. Je gostujoči predavatelj na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru.

Recenzija Bukla

Kaj (vse) je slovenska arhitektura? Na to ne ravno najpreprostejše vprašanje sta v svoji izvrstni knjigi želela odgovoriti Špela Kuhar in Robert Potokar. Ona je arhitektka, soustanoviteljica Centra arhitekture Slovenije in publicistka, on pa je arhitekt, vodja biroja Ravnikar Potokar, ki je s soavtorji na javnih natečajih prejel 25 prvih nagrad in izvedel številne nagrajene projekte. Kaj vse sta avtorja zbrala v knjigi Zgodbe slovenske arhitekture? Po eni strani izhajata iz naše zgodovine, saj so začetna poglavja namenjena naselbinskim kulturam v pradavnini (denimo koliščem), ta izhodišča pa potegneta v arhitekturo od Rimljanov do Slovanov, gradov in cerkva na naših tleh, srednjeveških naselij, ljudskega stavbarstva in kozolcev. Po drugi strani avtorja posebno pozornost posvečata nekaterim ključnim arhitekturnim osebnostim, denimo Maksu Fabianiju, Jožetu Plečniku, Stanku Kristlu, Vojtehu Ravnikarju in drugim. Tretji vsebinski segment so poglavja, v katerih je sistematično predstavljen neki arhitekturni pojav ali smer, kar vse je obogateno z bogatim grafičnim materialom, od slovenskega in jugoslovanskega modernizma do futurizma, ali pa se ta nanašajo na določene slovenske arhitekturne posebnosti, denimo prva ljubljanska nebotičnika, arhitekturo športa v Sloveniji, prenovo javnih stavb, arhitekturo mostov, ki imajo poleg povezovalne tudi močno simbolno funkcijo, sem pa spada tudi poglavje o bivakih in zavetiščih v gorah, ki zaradi svoje specifičnosti posegajo neposredno v naravo, zaradi česar je treba biti še toliko bolj previden v arhitekturnem smislu. Premišljeno izbrani primeri se sklepajo z džamijo, ki v slovenski prostor prinaša novo arhitekturno dimenzijo, avtorja pa se v zaključku sprašujeta o vlogi in pomenu arhitekture danes in jutri, s čimer suvereno zaokrožujeta to celovito knjigo, ki bo koristila tako tistim, ki se z arhitekturo ukvarjajo poklicno, kot tistim, ki jih zanima slovenska arhitektura v vsej svoji raznolikosti in bi radi nanjo pogledali z novimi očmi.

Samo Rugelj, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...