Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Skrivne vatikanske fotografije

Giovanni Maria Vian, Caroline Pigozzi
Skrivne vatikanske fotografije
45,00 € 45,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,35 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-441-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Les photos secrètes du Vatican
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Jasmina Rihar
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina
Izbor fotografij Marc Brincourt

Tehnične lastnosti
trda vezava
28,5 x 22 cm
1.730 g
324 strani
Tip knjige
fotografska monografija
Kategorije
umetnost > fotografija
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Caroline Pigozzi in Giovanni Maria Vian nas vodita po skrivnih vatikanskih fotografskih arhivih. Pred nami razgrinjata galerijo podob papežev od sredine 19. stoletja do danes, njihov zasebni, vedno znova osupljivi vsakdanjik. Predstavita nam drugo stran okrasja najstarejše in najbolj skrivne ustanove na svetu – središče moči, ki je vznemirljivejše od Kremlja in Bele hiše.

Ko se povežeta rahločutnost vatikanistke revije Paris Match, ki že več kot dvajset let piše o tem zaprtem okolju, in zgodovinsko znanje ter izkušnje direktorja prestižnega papeževega dnevnika L’Osservatore Romano, se znajdemo v samem jedru Vatikana. Po njem nas vodita strokovnjaka, ki sta imela redko čast, da sta lahko na letalu svetega očeta prepotovala svet od Filipinov do Brazilije, od Mehike do Poljske, od Kenije do Albanije, od Azerbajdžana do Bosne in Hercegovine …

Prvič je na ogled več kot 300 izjemnih fotografij, skrbno izbranih med več tisoč negativi. Pripisi k slikam izrisujejo zgodovino Rimske cerkve in Petrovih naslednikov, živečih v edini državi na svetu, ki je popolnoma obdana z obzidjem. V vseh pogledih vrhunsko delo!

O avtorjih

Caroline Pigozzi (1952) je osrednja vatikanska poročevalka za revijo Paris Match, avtorica več knjižnih uspešnic, prevedenih v mnoge jezike, med njimi tudi v arabščino. Za svoje delo je prejela nagrado francoske akademije.

Giovanni Maria Vian (1952) je italijanski novinar in univerzitetni profesor, ugledni jezikoslovec, znan po številnih delih o zgodovini krščanstva. Kot laik z veliko moralno avtoriteto je v letih od 2007 do 2018 vodil dnevnik L’Osservatore Romano, ki ga spremljajo po vsem svetu.

Recenzija Bukla

Slika pove vsaj toliko kot tisoč besed – tudi v Vatikanu. Oziroma: še posebej v Vatikanu. Izdane fotografije so spretno izbrane in dobro dokumentirajo različne podobe Vatikana, uredila pa sta jih Caroline Pigozzi, osrednja poročevalka pri reviji Paris Match, in Giovanni Maria Vian, univerzitetni profesor, ki je kot laik dolgo časa vodil tudi papeški dnevnik L'Osservatore Romano, ki ga spremljajo po vsem svetu: tu je panoramska fotografija vatikanskih vrtov s cerkvijo sv. Petra in Rima na robu, kar je pogled, ki ga ne boste deležni iz nobenega helikopterskega pregleda, pa fotografije zasebnih bivalnih prostorov aktualnega papeža sv. Frančiška, redke fotografije vseh 13 papežev, ki so bili kadarkoli fotografirani, fascinantne fotografije drugega vesoljnega vatikanskega cerkvenega zbora leta 1962, fotografija žimnic, na katerih spijo kardinali med konklavami, fotografije jutranjega rituala papeža, ko pride po svoje časopise, telefonistk v centrali, ki sprejemajo klice v Vatikan, gardistov, ki so pripravljeni za papeža v vsakem trenutku zastaviti svoje življenje (in ga tudi izgubiti, kot lahko izvemo iz zgodovine), fotografije papežev pri vsakodnevnih opravilih in njihovim upogibanjem pod težo odgovornosti in pa tudi časa itn. S tem smo dobili knjigo, ki nam – tudi tistim, ki smo bili nedavno v Vatikanu – razkriva poglede, za katere bi bili za vedno prikrajšani, obenem pa Vatikan s to knjigo dobiva bolj jasno podobo in značaj mesta ter države, v kateri se vsaj na neki ravni – upoštevaje seveda vso specifiko, ki jo ima kot sveti sedež – živi tudi podobno kot drugje po Italiji in širše v Evropi. Monografija za vse tiste, ki bi radi obogatili svoje srečanje z Vatikanom oziroma še dodatno osvetlili pogled nanj.

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...