Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Prelistaj
Drevesa -10%
26,10 € 29,00 € Prihrani 2,90 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7050-70-7
Fotografije Gregor Radonjič
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 30,00 cm
1.120 g
147 strani
Tip knjige
fotografska monografija
Kategorije
leposlovje > poezija
knjige umco
umetnost > fotografija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Drevesa je zagotovo posebna knjižna izdaja, saj je ni enostavno žanrsko umestiti. Na 150-ih straneh prinaša bralcu kombinacijo poezije Iva Svetine in fotografij Gregorja Radonjiča, vendar na način, da pesem in fotografija delujeta kot celota, se dopolnjujeta in bralcu omogočata posebno bralsko doživetje.

Verzi prehajajo v sliko, fotografija pa pesmim podeli podobo. Kombinacija poezije in fotografije skupni knjižni izdaji v založništvu ni povsem redka, vendar velikokrat ena ali druga panoga nastopata v podrejenem položaju. V knjigi Drevesa pa se verzi in fotografije prepletejo v povsem drugačno bralsko in estetsko izkušnjo, v popolno součinkovanje dveh medijev. Knjiga se v celoti nanaša na tematiko dreves in gozdov in pomeni prvi tovrstni avtorski pristop pri nas. Nekatere Svetinove pesmi so v knjigi prvič objavljene. Vse skupaj poudarja še format knjige, večinoma barvne fotografije in vrhunski tisk ter uvodni esej o pomenu dreves za človeka skozi zgodovino ter njihovem upodabljanju ter simboliki v fotografski umetnosti.  

Skrijem se v glasbo gozda,
v jutranjem vetru pojočega v meni:
med visokimi drevesi grem,
pol žival pol brezimna snov,
usta potopim v mrzlo globino,
svetlikajočo se na dnu gozda.

Drevesa

»Osupljiva lepota! Dih diha presežno v magiji jezika in čarobnosti podob, ki pojejo hvalnico drevesom, gozdu, kamnu in vodi. Tem pradavnim pričam stvarstva, ki vežejo čas med nekdaj in večnostjo, in šepetajo spomine na tisočera imena iz globin v nebo. Samo v brezgrajno potopljeno uho in odprto notranje oko zmoreta uzirati božansko Nevidnost in jo narediti vidno za lepote žejni svet. Knjiga Drevesa pesnika Iva Svetine in mojstra fotografije Gregorja Radonjiča je živa voda, ki odžeja.«
Manca Košir

O AVTORJIH

Gregor Radonjič je mariborski umetniški fotograf in univerzitetni profesor. Je avtor 29-ih samostojnih razstav, soavtor dveh knjig s fotografijami in devetih multimedijskih fotografskih projektov. V soavtorstvu s pesnico Nežo Maurer je izdal knjigo Piramide upanja. Dvakrat se je z multimedijskima projektoma predstavil v spremljevalnem programu Borštnikovega srečanja. Sodeloval je na več kot 60 skupinskih razstavah v tujini in Sloveniji, dvakrat je bil izbran v program slovenskega Meseca fotografije Fotonični trenutki in Festivala fotografije Maribor ter trikrat v galerijski izbor za Art Photo Budapest. Fotografsko ga zanima predvsem vizualno raziskovanje prostorov in iskanje ter odstiranje njihovega karakterja, skritega izza običajnega fizičnega doživljanja prostorov.

Ivo Svetina, roj. 1948 v Ljubljani. Pesnik, dramatik, esejist, prevajalec. Diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani primerjalno književnost in literarno teorijo. Izdal več kot 30 pesniških zbirk, napisal več gledaliških iger, pravljic, esejev o poeziji in gledališču oz. dramatiki. Med drugim prevedel mite južnoameriških Indijancev, Tibetansko knjigo mrtvih in Tri tibetanske misterije. Prejel več nagrad: Zlato ptico leta 1976 za zbirko Botticelli, 1987 prejel nagrado Prešernovega sklada za zbirko Peti rokopisi, in štirikrat je za svoje igre prejel nagrado Slavka Gruma (za najboljše dramsko besedilo): 1987, 1992, 1996 in 2010. leta 2005 je za zbirko Lesbos prejel Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta, leta 2010 pa Jenkovo nagrado za zbirko Sfingin hlev. Od decembra 2014 do junija 2018 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev. Od marca 1991 do maja 2020 je bil tudi član SC PEN.

Recenzija Bukla

Drevesa že od nekdaj privlačijo človekovo pozornost, njihova tiha mogočnost ter bogastvo oblik in načinov bivanja pa so vir inspiracije tako za umetnike kot znanstvenike. Sodobno pozornost jim je pred nekaj leti zagotovil nemški gozdar Peter Wohlleben s svojo globalno uspešnico Skrivno življenje dreves, pred leti jim je navdahnjeni in poetični esej spisal ameriški pisatelj s (še ne prevedeno) knjigo Drevo. Tudi v slovenščini obstaja kar nekaj predvsem naravoslovnih knjig o drevesih, s fotografsko monografijo pa so ti prijazni spremljevalci človekovega življenja dobili novo podobo. Knjiga Drevesa, ki sta jo soustvarila fotograf Gregor Radonjič in pesnik Ivo Svetina, namreč na 150 straneh ­prinaša sožitje ­fotografij dreves in poezije o njih na način, da pesem in fotografija delujeta kot celota, se dopolnjujeta in bralcu omogočata posebno bralsko doživetje. Verzi prehajajo v sliko, fotografija pa pesmim podeli podobo. Kombinacija poezije in fotografije v skupni knjižni izdaji v založništvu ni povsem redka, vendar velikokrat ena ali druga panoga nastopata v podrejenem položaju. V Drevesih pa se verzi in fotografije prepletejo v povsem drugačno bralsko in estetsko izkušnjo, v popolno součinkovanje dveh medijev. Knjiga se v celoti nanaša na tematiko dreves in gozdov in pomeni prvi tovrstni avtorski pristop pri nas. Nekatere Svetinove pesmi so v knjigi prvič objavljene. Vse skupaj poudarja še format knjige, večinoma barvne fotografije in vrhunski tisk ter uvodni esej o pomenu dreves za človeka skozi zgodovino in njihovem upodabljanju ter simboliki v fotografski umetnosti.

Samo Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...