Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hvalnica melanholiji

László F. Földényi
Hvalnica melanholiji

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-394-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika A melankólia dicsérete
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Gabriella Gaál
Urejanje Živa Borak

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
550 g
253 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leta 1988 je izšla Földényijeva Hvalnica melanholiji v nemščini in avtorja predstavila nemško govorečemu občinstvu. Po treh desetletjih se Földényi v novi knjigi vrača k tej isti temi, da bi raziskal, ali je melanholija v sodobni užitkarski družbi sploh še relevantna. Iz tega zornega kota avtor v svoji bogato ilustrirani knjigi preiskuje različne aspekte sodobne umetnosti, kjer svojo pozornost namenja tako posameznim umetnikom − kot sta Anselm Kiefer in Francis Bacon, pisateljem, kot je W. G. Sebald, arhitektom, kot je Peter Zumthor, fotografom, kot je Hans-Peter Feldmann, ter filmarjem, kot je Stanley Kubrick −, kot tudi prehodu analogne dobe v digitalno, ki je radikalno spremenila naše dojemanje na vseh področjih vsakdana. Földényijev zorni kot se širi od popolnoma osebnih opažanj in izkušenj k časovno kritičnemu horizontu, pri čemer lahko knjigo beremo kot tožbo nad izgubo metafizičnega občutka v današnjem času.

o avtorju

László F. Földényi (1952) je madžarski esejist, kritik, prevajalec in predstojnik katedre za teorijo umetnosti na Akademiji za filmsko in gledališko umetnost v Budimpešti. Njegova dela so prevedena v več jezikov. Je urednik madžarske izdaje zbranih del Heinricha von Kleista in se že dalj časa ukvarja z odnosom evropske mistike do klasične avantgarde 20. stoletja. Je član nemške Akademije za jezik in književnost, od leta 2014 pa tudi član njenega predsedstva.

Recenzija Bukla

László F. Földényi (1952) je madžarski esejist, kritik, prevajalec in predstojnik katedre za teorijo umetnosti na Akademiji za filmsko in gledališko umetnost v Budimpešti, ob tem pa tudi član nemške Akademije za jezik in književnost. Hvalnica melanholiji je prvič izšla že pred tridesetimi leti, z njo pa se je premierno predstavil nemškemu občinstvu. Zdaj se je Földényi, ki je med knjižnim sejmom obiskal tudi Slovenijo, vrnil k isti temi ter v svojem občut­ljivem esejističnem pripovednemu slogu, ki ga bogati tudi prefinjena osebna izkušnja in raznovrstna opažanja, skušal raziskati status melanholije v sodobni družbi, ki stremi za takojšnjo zadovoljitvijo in užitkom. V grafično bogati knjigi avtor, ob tem da se ozira v zgodovino melanholije in njeno umeščanje v različne segmente človekovega (depresivnega) vedenja, preiskuje pojavne oblike sodobne umetnosti, pri čemer se posveča umetnikom različnih profilov od pisateljev (W. G. Sebald) do filmarjev (Stanley Kubrick) ter skuša odkriti, kaj se je spremenilo na prehodu analogne dobe v digitalno ter kako je to spremenilo naše dojemanje sveta in umet­nosti na vseh področjih vsakdanjega življenja.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...