Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Izbrani spisi

Aby Warburg
Izbrani spisi

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Studia humanitatis
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6798-92-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Amalija Maček
Izbor in spremna beseda Tomislav Vignjević

Tehnične lastnosti
mehka vezava
389 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Delovanje Abyja Warburga (1866–1929) je brez dvoma eno najsijajnejših poglavij v razvoju umetnostne zgodovine in drugih sorodnih humanističnih ved v času na prelomu stoletij in v prvih treh desetletjih 20. stoletja. Od prve rabe pojma »ikonologija« v umetnostnozgodovinski metodi, usmeritve raziskovalne pozornosti v t. i. formule patosa in preživetje (das Nachleben) antike, do vključevanja antropološke dimenzije umetnosti s predavanjem o ritualih s kačami pri severnoameriških Indijancih je Warburg vedno znova ustvarjal nove temelje in bogata izhodišča za inovativne metodološke pristope k likovni umetnosti in svetu podob na sploh.

Bodisi kot ustanovitelj Kulturnozgodovinske knjižnice (Kulturwissenschaftliche Bibliothek Warburg) v Hamburgu, ki je leta 1926 dobila povsem novo stavbo in bila nato leta 1933 v celoti preseljena v London, kjer je še danes; ali v vlogi prenovitelja kulturoloških raziskav renesanse, s katerimi se je ločil tako od formalistične kot od poznavalsko orientirane umetnostne zgodovine; ali pa kot tisti raziskovalec, ki je najbolj radikalno zanikal hierarhično obravnavanje uporabne, visoke in poljudne umetnosti ter s svojim Atlasom Mnemosyne ustvaril prelomnico v metodologiji – Warburg je vedno znova inovator in pionir stroke ter neizčrpen vir pobud in vzorov za temeljito in poglobljeno obravnavanje del likovne umetnosti in drugega vizualnega materiala.

Izbor besedil v knjigi:

SANDRO BOTTICELLI: »ROJSTVO VENERE« IN »POMLAD«

PORTRETNA UMETNOST IN FIRENŠKO MEŠČANSTVO

DÜRER IN ITALIJANSKA ANTIKA

KMEČKA OPRAVILA NA BURGUNDSKIH TAPISERIJAH

ITALIJANSKA UMETNOST IN MEDNARODNA ASTROLOGIJA V PALAČI SCHIFANOIA V FERRARI

POGANSKO-ANTIČNO NAPOVEDOVANJE PRIHODNOSTI V BESEDI IN SLIKI V LUTHROVEM ČASU

KAČJI RITUAL

Recenzija Bukla

Warburg (1866–1929) je bil zelo vpliven nemški umetnostni zgodovinar in kulturni teoretik, ki ga z Izbranimi spisi prvič dobivamo v slovenščini. Njegovo delo imajo recenzenti (tudi Tomislav Vignjenić) za eno najsijajnejših poglavij v razvoju umetnostne zgodovine in drugih sorodnih ved, pa naj je šlo za prvo rabo pojma ikologija v umetnostnozgodovinski metodi, njegovo raziskovalno usmeritev v t. i. formule patosa in preživetja v antiki ali pa vključevanje antropološke dimenzije umetnosti s predavanjem o ritualih s kačami pri severnoameriških Indijancih, je Warburgu vedno znova uspelo ustvariti temelje in bogata izhodišča za nove metodološke pristope k likovni umetnosti in svetu podob nasploh. V pričujoči knjigi, bogati tudi s slikovnim gradivom, so pretežno objavljeni njegovi eseji o italijanski umetnosti, denimo o Botticellijevih slikah Rojstvo Venere in Pomlad, potem portretni umetnosti in firenškem meščanstvu ter italijanski umetnosti in mednarodni astrologiji v palači Schifanoia v Ferrari itn.

Samo rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...