Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Popolna omama

Droge v tretjem rajhu
Norman Ohler
Popolna omama
27,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5510-2
Naslov izvirnika Der totale Rausch
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Neža Božič
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
570 g
338 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Založnik o knjigi

Popolna omama pogleda voditeljem tretjega rajha in njihovemu poslušnemu narodu dobesedno pod kožo in v žile. V njih ni bilo ničesar arijsko čistega, zato pa precej strupene kemije, medtem ko so uradno vodili strogo politiko »boja proti drogam«. Ko je Nemčija leta 1940 napadla Francijo, so bili vermahtovi vojaki pod vplivom 35 milijonov odmerkov pervitina. Tudi domnevni abstinent Hitler je bil odvisen od eukodala, opiata, močnejšega od heroina. Vsakodnevno je od svojega osebnega zdravnika Thea Morella dobival injekcije z najrazličnejšimi dopinškimi sredstvi, dvomljivimi hormonskimi preparati, pa tudi s trdo drogo. Samo tako je lahko kot diktator vzdrževal svojo norost do konca.

Novinar in pisatelj Norman Ohler (1970) je obiskoval hamburško šolo za novinarje ter študiral kulturologijo in filozofijo. Njegov prvenec Količinski stroj (Quotenmaschine) iz leta 1995 velja za prvi roman, objavljen na spletu. Napisal je še dva romana, Sredina (Mitte) in Mesto zlata (Stadt des Goldes), ter nekaj filmskih scenarijev. Za Popolno omamo je pet let raziskoval v arhivih v Nemčiji in ZDA, preučil množico izvirnih dokumentov, govoril s pričami, vojaškimi zgodovinarji in zdravniki.

»Ta knjiga v celoti spreminja našo predstavo o tretjem rajhu.«
- Hans Mommsen

o knjigi v medijih

»Doslej se je o razširjenosti drog v tretjem rajhu vedelo zelo malo. Strokovnjaki so opravili delne raziskave, celotne slike pa doslej ni preučil še nihče. Zato je to slepo pego osvetlil nemški novinar in pisatelj Norman Ohler. Sprva je prebiral zapiske Hitlerjevega osebnega zdravnika, nato pa se je za pet let zakopal v arhive v Nemčiji in ZDA. Nastala je knjiga Popolna omama, ki voditeljem tretjega rajha gleda dobesedno v žile in dokazuje, da se je po njih pretakalo veliko strupene kemije.«
Prispevek si lahko v celoti preberete v Dobrih zgodbah.

Recenzija Bukla

Vprašanje poživil in drog v tretjem rajhu, njihovega vpliva na potek druge svetovne vojne s knjigo Popolna omama, ki jo je, navdahnjen z mnogimi zgodovinskimi dokumenti in izčiščenim pripovedovalskim čutom, napisal nemški pisatelj Norman Ohler, dobiva nesluten pospešek. Poživilo, ki se je tržilo pod imenom pervitin, kemično pa je šlo za metamfetamin, ki je danes prepovedana droga, je bilo v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so na oblast prišli nacisti, že močno razširjeno v Nemčiji. Šele pred začetkom druge svetovne vojne je postalo »zdravilo« na recept. Dajali so ga tudi vojski, zato je v prvih hitrih nemških ofenzivah na Poljsko in Francijo gotovo odigralo pomembno vlogo, saj so bili vojaki lahko budni tudi več dni in noči in so v tem času (recimo s tanki) že lahko osvojili dobršen del ozemlja teh držav. Manj učinka je imelo na ruski fronti, kjer nekaj dni (in nekaj sto kilometrov) ni pomenilo nič. A droge niso bile samo stimulans nemške vojske na splošno: Ohler v tej knjigi podrobno obdela tudi Hitlerjev primer, »primer pacienta A«. Firerja, sicer velikega načelnega nasprotnika kakršnih koli odvisnosti, je njegov osebni zdravnik Theodor Morell vsa vojna leta pital in fiksal z različnimi stimulansi, ki so bili vse bliže trdim drogam, s čimer ga je ohranjal aktivnega in na videz vitalnega, čeprav seveda tudi na račun vse bolj omračenega uma. Šokantno branje!

Samo Rugelj, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...