Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Svetovna revolucija

Zgodovina mednarodnega komunizma 1917–1991
Silvio Pons
Svetovna revolucija

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7003-22-2
Naslov izvirnika La rivoluzione globale
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Nevenka Troha
Spremna beseda Zdenko Čepič
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17,5 cm
820 g
400 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

V izredno podatkovno izčrpni in sintezni monografiji o svetovnem komunizmu Pons zajame dolg časovni lok, obravnava posamezne etape v svetovnem komunističnem gibanju od prihoda komunistov na oblast v Rusiji leta 1917 do zloma komunizma v letih 1989– 1991. Knjiga je plod avtorjevega dvajsetletnega dela, opira se na novejše izdaje virov iz ruskih, kitajskih, vzhodno- in srednjeevropskih arhivov in na vire v arhivih zahodnih komunističnih partij, ki doslej še niso bili v celoti raziskani.

Rojstvo sovjetske države in komunističnega gibanja je imelo velik mednarodni odmev, saj je bilo zlasti na predvečer druge svetovne vojne razumljeno ali kot obljuba ali kot grožnja svetovne revolucije. Med drugim poda avtor zelo dobro analizo vzrokov za pakt med Stalinom in Hitlerjem. Po vojni se je Sovjetska zveza postavila na čelo »socialističnega tabora« v Evropi in v ozračju hladne vojne vzpostavila blok proti Zahodu, medtem ko je Kitajska projicirala revolucijo v postkolonialni svet. Ustrezno je v knjigi obravnavana Jugoslavija, njeno medvojno osvobodilno gibanje, povojna uveljavitev v komunističnem gibanju, zlasti v času po razkolu s Sovjetsko zvezo in izgradnji gibanja neuvrščenih. Pomembna je tudi avtorjeva analiza stalinizma, obdobja po Stalinovi smrti in nove politike Nikite Hruščova, dogajanja na Madžarskem leta 1956 in na Češkoslovaškem leta 1968, politike kitajskih in drugih azijskih komunističnih vlad, delovanja dveh najmočnejših komunističnih partij v Zahodni Evropi, to je francoske in italijanske, komunističnega gibanja na ameriški celini ter ne nazadnje poskusov Gorbačova, da bi z reformami ohranil Sovjetsko zvezo in oblast komunistov v njej.

Knjiga je tehten in pomemben prispevek k vedenju o svetovnem komunističnem gibanju v času, ko se to zgodovino čedalje bolj briše iz kurikulumov ali se jo interesno preobrača in izkrivlja. Zaradi avtorjevega preprostega sloga pisanja in izredne podatkovne izčrpnosti je študija primerna za najširše bralstvo.

SILVIO PONS je profesor sodobne zgodovine Vzhodne Evrope na rimski univerzi Tor Vergata, direktor Fundacije Gramsci ter član uredništva revije Journal of Cold War Studies. Njegovi osrednji raziskovalni področji sta zgodovina svetovnega komunizma in zgodovina hladne vojne. O teh problematikah je objavil številne prispevke, med njimi tudi knjigi Stalin and the Inevitable War 1936– 1941 (Frank Cass, London, 2002) in Berlinguer e la fine del comunismo (Einaudi, Torino, 2006). Kot urednik ali sourednik je objavil dela The Cominform: Minutes of the Three Conferences 1947/1948/1949 (Fondazione Feltrinelli, Annali, XXX, Milano, 1994), The Soviet Union and Europe in the Cold War, 1943– 1953 (Macmillan, London, 1996), Russia in the Age of Wars 1914– 1945 (Feltrinelli, Milano, 2000), Reinterpreting the End of the Cold War (Frank Cass, London, 2005)

Recenzija Bukla

Monografija o zgodovini mednarodnega komunizma je umeščena med dve ključni letnici, ki (vsaka na svoj način) opredeljujeta začetek in konec nekega – komunističnega – obdobja, ki pa se ni začelo ravno leta 1917, temveč že kar nekaj prej, in se ni povsem končalo leta 1991, čeprav je takrat doživelo zaton. Silvio Pons, profesor novejše in sodobne zgodovine Vzhodne Evrope na Univerzi Tor Vergata v Rimu in avtor mnogih knjig, nas v Svetovni revoluciji iz leta 2012 sistematično popelje skozi čas, ki ga je zaznamoval komunizem: od njegove zmage v Rusiji in (njegovega) poraza v Evropi (okoli leta 1917) prek njegovega razbohotenja v Rusiji v obdobju do leta 1939 ter pakta Molotov-Ribbentrop in zavezništva s Hitlerjem, ki se je potem sprevrglo v veliko domovinsko vojno ter pripeljalo do zmage Rusije v drugi svetovni vojni, kar je spodbudilo nastanek sovjetskega in komunističnega »zunanjega« imperija (države Vzhodne Evrope itn.). Temu so sledili ohladitev odnosov z Jugoslavijo, revolucija na Kitajskem in korejska vojna, kriza v Srednji in Vzhodni Evropi, konec enotnosti komunistov, prodiranje komunizma v tretji svet, prelom med Sovjetsko zvezo in Kitajsko, praška pomlad leta 1968, počasni razkroj komunističnega gibanja, gibanja evrokomunizma, zamiranje izvirnega komunizma, reforme in njegov padec, ki pa, kot vidimo denimo na Kitajskem ali pa v Severni Koreji, še zdaleč ni dokončen, saj je mutiral v novo evolucijsko stopnjo. Knjiga, s katero dobimo reprezentativen vpogled v to, kako obsežne in globalne posledice je imel komunizem po vsem svetu in kako globoko in strukturno je zaznamoval 20. stoletje.

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...