Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Črna internacionala - - - Prvi zvezek

Vojna, veliki biznis in vpeljava neoliberalizma
Tomaž Mastnak
Črna internacionala - - - Prvi zvezek

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založba /*cf.
Zbirka Oranžna zbirka
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-257-117-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 1,5 cm
320 g
261 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
zgodovina
družbene vede > ekonomija
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga obravnava uvedbo neoliberalizma v Evropi po koncu 2. svetovne vojne. Gre za ključno poglavje v zgodovini neoliberalizma, ki pa ne v domači in ne v tuji strokovni literaturi doslej ni bilo deležno skoraj nobene pozornosti. Na podlagi ameriških, nemških, francoskih, angleških, italijanskih in ruskih virov iz tridesetih in štiridesetih let prejšnjega stoletja in kritičnega branja naše sodobne interpretativne literature knjiga zapolnjuje veliko vrzel v našem poznavanju novejše politične zgodovine v obče in še posebej zgodovine neoliberalizma ter s tem prispevala k boljšemu razumevanju tega pojava, ki tako odločilno oblikuje svet, v katerem živimo. Knjiga obenem nadaljuje in smiselno dopolnjuje delo istega avtorja Liberalizem, fašizem, neoliberalizem, ki je izšlo pri naši založbi leta 2016 in ki sta ga tako strokovna kot širša javnost zelo dobro sprejeli.

o avtorju

Tomaž Mastnak (1953) je sociolog in politični filozof, upokojeni znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU. Je gostujoči raziskovalec na kalifornijski univerzi v mestu Irvine (UCI), kolumnist Dnevnika, publicist, pomemben nosilec slovenskega civilnodružbenega gibanja iz osemdesetih let, predvsem pa intelektualec širokih pogledov in neposrednega izraza.

Recenzija Bukla

Po monografiji Liberalizem, fašizem, neoliberalizem, ki je izšla leta 2016, se Tomaž Mastnak, znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, vrača z dvodelno monografijo z enotnim naslovom Črna internacionala, v kateri zgodovinsko analizira obdobje od konca prve do leto po koncu druge svetovne vojne in jasno pokaže, kako je prišlo do temeljev sedanjega neoliberalizma. Ta se po njegovem še zdaleč ni začel, kot pravi popularna verzija, z Margaret Thatcher in Ronaldom Reaganom, temveč že precej pred tem, po koncu prve svetovne vojne s versajskim mirom, ki je po Mastnakovem mnenju sidrišče današnje neoliberalistične ureditve. Ta se je začela obsežnejše razvijati po drugi svetovni vojni, ki je za nekaj časa zaustavila njegovo razraščanje, po njej pa so – predvsem zaradi tega, ker je bila Nemčija deležna velike strukturne preureditve – vodilni položaj hitro zasedle Združene države Amerike, čemur je dala pospešek tudi hladna vojna ter seveda vpliv velikega kapitala, predvsem v Ameriki, ki je določal tudi prihodnost Nemčije. Današnje stanje je torej dedič zasnov izpred natanko stoletja. Mastnak pri svoji analizi izhaja tudi iz manj znanih dokumentov avtorjev iz različnih držav, od Velike Britanije, prek Nemčije in Francije ter Amerike, s tem pa izpiše sintetično in dobro dokumentirano študijo, ki se sklepa sredi dvajsetega stoletja.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...