Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dnevnik raziskovanj

S področja prirodoslovja in geologije v deželah obiskanih med plovbo ladje Nj. V. Beagle okoli sveta
Charles Darwin
Dnevnik raziskovanj
37,00 € 37,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,11 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Historia scientiae
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-254-427-0
Naslov izvirnika Journal of Researches into Geology and Natural History of the various countries visited by H.M.S. Beagle round the World
Leto izdaje izvirnika 1860
Prevod Bogdan Gradišnik
Spremna beseda Nikolaj Pečenko
Urejanje Vojislav Likar

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
850 g
470 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
naravoslovje > znanost
zgodovina
naravoslovje > biologija
naravoslovje > geografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Potovanje z ladjo Beagle, kakor se pogosto kratko naslavlja Darwinov prirodopisni dnevnik, štejemo za intelektualno najpomembnejši potopis vseh časov. Že kmalu po prvi izdaji 1839 je knjiga postala uspešnica. Danes jo lahko dojemamo in beremo z dveh zornih kotov: na eni strani je predhodnica in pravi rezervoar opažanj, ugotovitev in spoznanj, ki so Darwina pripeljala do razvoja njegove evolucijske misli in teorije naravne selekcije, na drugi pa je tudi neprecenljiv zgodovinski dokument o naravnih pa tudi antropoloških ter družbenih in političnih razmerah na mnogih pred dvesto leti še komaj poseljenih območjih. Knjiga vsekakor sodi med temeljno zakladnico svetovne kulture. Nov slovenski prevod (prvi je izšel leta 1950), ki je nastal na osnovi druge izdaje iz leta 1860, je opremljen s številnimi prevajalsko-uredniškimi opombami in pojasnili, spremno besedo, nekaterimi Darwinovimi ilustracijami in zemljevidom oziroma preglednico, ki podrobneje opisujeta Darwinovo petletno potovanje okoli sveta.

Recenzija Bukla

Po Darwinovem ključnem delu O nastanku vrst, ki smo ga v novem prevodu Bogdana Gradišnika dobili leta 2009, je zdaj v isti zbirki izšel se njegov novi prevod znamenitega Darwinovega dnevnika potovanj, ki ga je, kmalu po diplomi in komaj 23-leten, z ladjo Beagle v skoraj petih letih opravil okoli sveta (knjiga je prvič izšla leta 1839, prvič pa je bila v slovenščino prevedena 1950). Vse skupaj se je začelo s tem, da je kapitan Fitz Roy za svojo nameravano pot želel imeti ob sebi sopotnika približno enakega stanu in »čina« in tako je naneslo, da je bil končno izbran Darwin, ki mu je pot (ta naj bi sprva trajala dve leti) financiral oče. Glavna naloga Fitz Roya je bila geografska in je obsegala nadaljnje kartiranje Južne Amerike, kar je dalo Darwinu dovolj priložnosti za njegovo naravoslovno in geološko raziskovanje, zbiranje različnih živalskih in rastlinskih vrst ter urejanje zapiskov. Rezultat je eden najpomembnejših potopisov, ki so bili kadar koli napisani, besedilo pa je, tako pravi prevajalec Bogdan Gradišnik, po svoji zasnovi skoraj še bolj zapleteno kot tisto v O nastanku vrst. Darwin v njem preseneča na vseh ravneh, od literarne zmožnosti zapisovanja svojih opažanj prek bistroumnosti, s katero je zaznal najmanjše podrobnosti, ki so drugim ostale prikrite, do angažiranosti ter izvirnega zanimanja za vsak geološki in naravoslovni »problem«, na katerega je naletel ob poti. Besedilo pestri značilni angleški humor, v splošnem pa vsebuje mnoge zametke ugotovitev, ki so pozneje pripeljali do Darwinove evolucijske teorije. Zgodnje delo znanstvenika, ki je spremenil pogled na nastanek in razvoj življenja na Zemlji.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...