Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Misliti Cankarja

Janko Kos
Misliti Cankarja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-397-7
Urejanje Urban Vovk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 17 cm
530 g
312 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

O knjigi

Knjiga Misliti Cankarja prinaša izbor Kosovih razprav, v katerih obravnava velike teme, probleme in kontroverze Cankarjevega opusa, in sicer na ozadju evropskih duhovnih in socialno-političnih tokov, vse od liberalizma, ničejanstva pa do socializma in prenovljenega krščanstva. Problemski sklopi, ki se jih – ob analitičnem branju Cankarjevih tekstov in hkrati njihovi aktualizaciji – loteva Kos, so med drugim vprašanje nekonformizma, volje do moči, slovenskega romana, ateizma in krščanstva, revolucije, politike in spolnosti. Avtor posebno pozornost posveča tudi Cankarjevi vpetosti v sočasno evropsko književnost, tj. njegovi modernosti, nič manj pa literarno-intelektualni zapuščini.

Janko Kos (1931) je literarni zgodovinar in teoretik, pripadnik povojne, tako imenovane kritične generacije, med drugim je bil (so)urednik revij Beseda in Perspektive ter sodelavec Odra 57. V letih 1970– 1998 je bil profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Je avtor številnih knjig in razprav s področja literarne teorije ter zgodovine, estetike in filozofije.

Recenzija Bukla

Eden najpomembnejših literarnih teoretikov, profesor in zgodovinar Janko Kos, je tudi poznavalec, premišljevalec ter razlagalec Cankarjevega dela, kar v izčiščeni obliki prikaže deset zbranih esejev, ki so nastali v zadnjih petdesetih letih in bili objavljeni v različnih knjigah ter publikacijah. Ukvarjajo se bodisi s konkretnimi gledališkimi deli (Cankarjev Jerman in prob lem nekonformizma, 1968; Zapiski o Hiši Marije Pomočnice, 2007) bodisi s Cankarjevo ideološko podstatjo (Ideja volje do moči v Cankarjevih dramskih delih, 1968; Cankarjevo razmerje do krščanstva, revolucije, spolnosti, 1996) ali romanopisjem (Cankar in problem slovenskega romana, 1976). Najbolj sveža zapisa sta letošnji ob novem izidu Podob iz sanj ter lanskoletni Ivan Cankar med Shakespearom in Cervantesom. V prerezu je razbrati, da zapisi glede na časovni razpon vendarle niso pretirano izdatni, imajo pa notranjo konsistenco in prispevajo zaokrožen glas k razumevanju največjega slovenskega pisatelja.

Žiga Valetič, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...