Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

O slovenski književnosti v Italiji in Avstriji

O slovenski književnosti v Italiji in Avstriji
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Slovenska matica
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-213-273-6
Urejanje Katja Kleindienst

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 13,5 cm
210 g
100 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
umetnost
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

O knjigi

Večina od 104 strani knjige je namenjena primorskim in koroškim (»zamejskim«) avtorjem, ki si zastavljajo vprašanje, koliko je uresničena zamisel enotnega slovenskega kulturnega prostora, ki naj bi nastala prav na Slovenski matici. Delo naših rojakov na robu narodnega ozemlja je lahko obrobno kvečjemu v geografskem smislu, sicer pa po svojem ustvarjalnem pomenu pogosto sega v naše ustvarjalno osrčje.

Recenzija Bukla

Gre za izdajo zbranih prispevkov, ki smo jih imeli priložnost poslušati na istoimenskem simpoziju 27. oktobra 2016 na Slovenski matici. Besedila, katerih avtorji so predstavniki slovenskih zamejskih skupnosti v Avstriji in Italiji, v veliki meri slikajo splošno stanje slovenske literature na drugi strani državnih meja ter nas soočajo z njeno zgodovino. V drugo kategorijo lahko umestimo besedila Marije Pirjevec, Tatjane Rojc in Mance Erzetič, saj se zdi, da skušajo do problematiko zamejstva obravnavati nekoliko bolj interno, ali drugače: z vprašanjem, kako se zamejstvo kaže skozi specifične književne naslove. Zbornik jasno izriše, da je zamejstvo močno vezano na vprašanje zavezanosti slovenskemu jeziku in posledično literaturi.

Aljaž Krivec, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...