Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pripoved o življenju in delu Miroslava Vilharja

Brigita Tornič Milharčič
Pripoved o življenju in delu Miroslava Vilharja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Morfemplus
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7034-36-3
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Brigita Tornič Milharčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 30,5 cm
261 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pred vami, spoštovani bralci, se odpira dolgo pričakovana monografija o življenju in delu našega rojaka Miroslava Vilharja, pesnika, skladatelja, dramatika, časnikarja, politika in narodnega buditelja. Ob 200. obletnici njegovega rojstva smo tako postali bogatejši za izjemno pomembno knjigo, ki nam hkrati odstira mnoga zgodovinska obzorja in osvetljuje čas, v katerem je živel in ga zaznamoval s svojim vsestransko pomenljivim delom.

Knjiga pa ni samo spoštljiv poklon in zahvala Miroslavu Vilharju, temveč je tudi darilo vsem nam in vsemu, kar poje slavo domovini in našemu slovenskemu narodu. Pripoveduje nam o zgodovinskem spominu, o dragoceni dediščini, ki je močan segment ohranjanja naše narodne identitete, literature in kulture nasploh. Zgodovinsko izčrpne, pa tudi slikovno in dokumentarno zanimive monografije se bodo lahko razveselili tako običajni bralci kot vsi tisti, ki bodo v knjigi iskali »nekaj več«; kajti tudi po strokovni plati predstavlja zanimiva odkritja in zaobjema segmente iz različnih kulturno-umetniških ter drugih zgodovinsko-humanističnih področij. Namenjena je torej širšemu bralstvu in vsem generacijam.

Dejstvo je, da tako obsežne knjižne izdaje v celoti Vilhar doslej še ni bil deležen. Nad tem bi bil, verjetno, prav prijetno začuden tudi sam, rekoč — koliko zgodovinskih virov, bodisi v raznih zapisih, slikah, fotografijah bodisi na splošno, koliko vsega dokumentarnega in arhivskega gradiva je bilo skupaj zbranega in na novo postavljenega. Doslej je bila njegova biografija razpršena po posameznih zapisih, seminarskih in diplomskih nalogah ter raznih publikacijah. Vprašamo se, kako to, da tako pomemben mož v vsej tej zgodovini še ni dobil svoje zaslužene monografije vse do letošnjega jubilejnega leta.

Avtorica Brigita Tornič Milharčič je poglobljeno, strokovno in studiozno, z veliko raziskovalno vnemo, predano in skrbno zbirala gradivo ter ga natančno in pregledno, stran za stranjo, stkala v dragoceno, kronološko in zgodovinsko podkrepljeno zgodbo oziroma večplastno pripoved. Skoznjo lahko zdaj toliko pobliže in širše vidimo Vilharjevo pomembno vlogo tudi v celotnem okviru in v duhu tistega časa. Na tej poti je v obstoječem gradivu odkrila kar nekaj tako nepravilnosti in netočnosti v navajanju kot tudi napak v zapisih.

Vsled tega je z natančnim preverjanjem na osnovi ugotovitev določene vprašljive podatke in dokumentarno-zgodovinske navedbe razjasnila in utemeljila ter jih tako postavila na svoje mesto. Razveseljivo je tudi, da je odkrila kar nekaj slikovnega gradiva, ki bo v monografiji prvič objavljeno (plakati, letaki, koncertni listi, razglednice …).

Knjiga pripoveduje zgodbo o vseslovenski zavedni in buditeljski stvarnosti, ki jo je Miroslav Vilhar dvigoval in dvignil v krošnjo svoje lipe. Z njim so v neločljiv niz in celoto tako povezane kar tri občine in kraji na Postojnskem, Pivškem in Bistriškem; od rojstne Planine prek Postojne in Pivke do gradu Kalec in Knežaka, kjer je pokopan.

S to knjigo je dobil svoje zasluženo zgodovinsko mesto, ki ga odslej še trdnejše postavlja na vidno in pomembno raven v širšem slovenskem prostoru.

Miroslav Vilhar je bil prijeten človek, mož izostrenega čuta in mehkega srca, a hkrati osebnost izjemno klene in pokončne drže. Z besedo in glasbo, z mislijo in smelimi dejanji je kljuboval tudi težkim časom in preizkušnjam, predvsem ko je bilo treba storiti odločne korake za enakovrednost slovenskega jezika z nemškim, kar mu je tudi uspelo. Prepoznavamo ga kot tankočutnega snovalca, ki je znal s svojim delovanjem širiti slovenski jezik in z njim povzdigniti in razveseljevati slovenski narod. Odprtega srca in duha se je znal približati preprostemu človeku in ljudem, bil je dobrotnik, večkrat tudi v svojo škodo. Navduševal je s svojimi napevi in pesmimi, ki so šli hitro v uho. Tudi njegove drame, komedije, šaljive pripovedi in zabavne igre so temeljile na posebni značajski in besedni iskrivosti, v katerih je izoblikoval preprost, a sporočilno bogat jezik. Slovenski zakladnici je tako pridal svoj nezamenljiv in dragocen kulturni delež.

Že prihodnje leto bomo namreč obeležili še eno pomembno obletnico. Miroslav Vilhar je kot pobudnik s svojimi somišljeniki 9. maja leta 1869 na Kalcu organiziral prvi tabor na Kranjskem in Notranjskem, na katerem so se zavzemali za zedinjeno Slovenijo, obrambo slovenske zemlje in za javno rabo slovenskega jezika v šolah in uradih. Njegov močan in glasen odmev je bilo slišati daleč v prihodnost …

Vilhar se je globoko dotaknil src naših ljudi in naše opevane dežele, zato se je k njegovim delom in zvenečim pesmim vedno lepo vračati, jih prebirati, začutiti in prepevati. Odpirajo nam okna in razsvetljujejo duha. Namenjene so prav vsem … imajo svojo melodijo, tišino in poživljajočo moč. Tako kot njegova »Lipa«, ki bo za vselej ostala simbol našega slovenstva.

Miroslav Vilhar je vedel, da je kultura večno ukoreninjena v svoji pomladi, saj vedno znova ohranja semena preteklosti in seje nova v prihodnosti. Njen ustvarjalni krogotok .se nikoli ne ustavi. Gradi mostove, združuje, povezuje, prinaša svojevrsten srčni mir, radost, navdih, zanos, veselje in lepoto. Kdor bere vezenine vseh besed jezika, kjer je doma, ga bere, ga nabira, ga zbira in ohranja.

Zatorej praznujmo 200. obletnico rojstva našega velikega kulturnika in buditelja, saj z njim ostajamo Slovenci!

Naj bo ta spremna beseda kratek uvod v pričujočo monografijo, ki se odpira pred vami kot velika zahvala Miroslavu Vilharju za njegovo bogato ustvarjalno življenjsko pot in dediščino. Zahvala avtorici Brigiti Tornič Milharčič za izjemno dobro opravljeno delo, za imenitno knjigo, na katero smo lahko upravičeno ponosni.

Z njo ostajata ime in delo našega rojaka ovekovečena kot žlahtna zapuščina, ki smo jo z vsem spoštovanjem dolžni predajati našim zanamcem, ker nas poduči tudi o mnogih vrednotah, ki jih je vredno negovati in ohranjati danes in v prihodnje.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...