Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Srce za Evropo

Karel in Cita - vladarja in svetnika za današnji čas
James Bogle, Joanna Bogle
Srce za Evropo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-04-0521-4
Naslov izvirnika A heart for Europe
Leto izdaje izvirnika 2000
Prevod Irena Modrijan

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
540 g
285 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne je založba Družina izdala obširen življenjepis cesarskega para, ki sta ga pripravila britanska publicista zakonca Bogle. Avtorja sta skrbno raziskala zgodovinske dokumente, o družini zadnjega avstrijskega cesarja pišeta v okviru pretresljive drame po letu 1914; dokazujeta pa tudi, kako so nacionalisti s svojimi spletkami uničili veliko cesarstvo in tako pripravili prostor uničujočim totalitarizmom. Poseben poudarek namenjata zakonskemu odnosu in družinskemu življenju cesarskega para, zaradi česar se knjiga bere kot napet ljubezensko-pustolovski roman.

O življenju cesarske družine po razpustitvi monarhije morda ne vemo veliko, a tudi to obdobje je poučno. Negotova in mučna pot mladega cesarja v izgnanstvo, ki ga je končala prezgodnja smrt na otoku Madeira leta 1922; dostojanstvenost cesarice Cite, izgnane vdove in matere samohranilke, ki se je v Avstrijo smela vrniti šele po več kot 60 letih; trud prvorojenca Otta, ki se je zavedal odgovornosti svojega rodu pred narodi nekdanjega cesarstva, katerega dedič bi moral postati, in se odkrito boril zoper totalitarne režime ter za močno Evropsko zvezo.

Zgodba zadnjega cesarja in cesarice Avstro-Ogrske je romantična in ganljiva pripoved o pogumu in veri, njen del pa so tudi usodni zgodovinski preobrati, skupaj z razpadom starodavnega imperija.

Recenzija Bukla

James in Joanne Bogle, britanska zakonca in publicista, sta leta 2000 izdala vseobsegajočo biografijo zadnjega habsburškega vladarja ­avstro-ogrskega cesarstva, cesarja Karla in njegove ljubljene žene Cite. Številni Evropejci se ju spominjajo kot zgled zakonske ljubezni, medtem ko njuna vladavina, ki se je končala s koncem prve svetovne vojne, tone v pozabo. Karla so namreč po smrti mnogi videli kot obroben lik zgodovine, vladarja, ki preprosto ni imel sreče. V zadnjih letih je sicer opaziti premik; avtorja sta se pridružila vse večjemu krogu zgodovinarjev, ki skušajo o cesarskem paru ustvariti objektivno sliko. Ob stoletnici konca prve svetovne vojne je za slovenski prevod poskrbela založba Družina in nam omogočila, da si preberemo obširno zgodbo Karla in Cite, vse od rojstva in otroštva do poroke in skupnega življenja skozi razpad cesarstva in v izgnanstvo. Knjiga se konča z molitvijo; k cesarju Karlu lahko priprosite molitev od leta 2004, ko ga je papež Janez Pavel II. razglasil za blaženega, pred leti pa se je začel tudi škofijski postopek za kanonizacijo cesarice Cite.

Vanja Jazbec, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...