Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet

Reminiscence in razmišljanja
Bojan Grobovšek
Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Totaliteta
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94315-4-2
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Valentina Smej Novak

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
770 g
443 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
družbene vede > pravo
biografije in spomini
zgodovina
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

V najnovejši knjigi Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet je Bojan Grobovšek v eruditskem slogu povzel svoje razgibano življenje in skozi osebno perspektivo popisal mehanizme geopolitike, ki so vplivali na razvoj slovenske državnosti.

Njegove reminiscence zaznamujejo srečanja s številnimi zgodovinskimi osebnostmi: od tržaškega agenta kominterne Vidalija do disidenta Djilasa in lovca na naciste Simona Wiesenthala ter prvoosebne izkušnje z akterji preteklega in sedanjega slovenskega političnega življenja in diplomatskega parketa.

Recenzija Bukla

Profesor, diplomat in publicist Bojan Grobovšek je odraščal v Trstu in v Gradcu, maturiral je v Ljubljani, kot veleposlanik pa se je selil iz Poljske v Argentino in nato še v Švico. Pred nekaj leti, ko je Slovenija že pozabila sanje o drugi Švici in je začela upati na nemško-francoski vlak – še preden se je del države začel spogledovati z avtoritarno zaostalostjo madžarskega tipa – , je Grobovšek napisal odmevno knjigo Zakaj Slovenija ni Švica. Tokrat se v svetovljanskem duhu, ki ga zasledimo tudi v vse bolj pogostem pisanju drugih slovenskih veleposlanikov, vrača z obsežno avtobiografsko pripovedjo, skozi katero predela več kot pol stoletja družbenopolitičnih sprememb v regiji – prek dogodkov, ki so se zgodili intimno njemu ter njegovim bližnjim, predvsem pa skozi poklic, ki ga je opravljal. V uvodu razmišlja tudi o znamenitem Včerajšnjem svetu Stefana Zweiga in ugotavlja, da je današnji čas presenetljivo podoben obdobju med svetovnima vojnama, obenem pa je do Zweiga kritičen in ga ne želi posnemati. Zanimivejši ses tavki govorijo o osebnih srečanjih in stikih, ki jih je imel avtor z Djilasom, Wiesenthalom, Vidalijem in nekaterimi drugimi mednarodno pomembnimi političnimi akterji.

Žiga Valetič, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...