Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Umetnost spomina

Frances A. Yates
Umetnost spomina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Studia humanitatis
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6798-90-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The Art of Memory
Leto izdaje izvirnika 1966
Prevod Katja Jenčič
Spremna beseda Igor Škamperle

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
580 g
518 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
družbene vede
zgodovina
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Frances Amelia Yates (1899–1981) je bila angleška zgodovinarka, ki je v svojem življenju študijsko raziskovala idejne in kulturno filozofske teme in gibanja v dobi renesanse. Skoraj štirideset let je aktivno sodelovala z znanim Institutom Warburg v Londonu in bila občasno tudi univerzitetna docentka. V skladu s tradicijo raziskovalnega dela Instituta Warburg, je tudi sama razvijala interdisciplinarno metodo raziskovanja intelektualne zgodovine in se v svojem študiju prenosa in razvoja idejnih izročil posvetila manj znanim idejnim tokovom, kot so t.i. okultne vede, hermetično izročilo in umetnost spomina ter njihovemu vplivu na filozofijo, umetnost in kulturo v 15. in 16. stol. V svojih številnih znanstvenih delih, ki se opirajo na primarne vire in bogato strokovno gradivo, je skušala pokazati, kako so pri nekaterih avtorjih prav omenjena izročila pomembno vplivala na inovativne epistemološke prijeme, ki so posredno pogojevali nastanek novoveške intelektualne kulture.

Delo Umetnost spomina je široko eruditsko in podaja poglobljen izsek manj znane, a nikakor ne marginalne intelektualne zgodovine idej zahodne civilizacije. O tradiciji in vplivih, ki so jih imele metode spominjanja na umetnost, kulturo in znanost, na Slovenskem ni ustreznih študij. Doslej avtorice Frances A. Yates še nismo imeli v slovenskem prevodu, pa čeprav so njena dela – ob navedenem delu tudi študija o Giordanu Brunu, Francoski akademiji in druga dela o renesansi – v evropskih intelektualnih krogih široko znana in sprejeta.

Recenzija Bukla

Angleška zgodovinarka Frances A. Yates (1899–1981) je svojo poklicno življenje posvetila predvsem raziskovanju renesanse, ki ji je posvetila kar nekaj knjig, obenem pa je napisala tudi nekaj knjig o zgodovini ezoterike. Njena obsežna monografija Umetnost spomina iz leta 1966 spada med njena najpomembnejša dela, ukvarja pa se z zgodovino tehnik mnemonike, torej umetnosti pomnjenja. Svoj pregled začne v antiki s Simonidom iz Keosa (živel je v 5. st. p. n. št.) in znano zgodbo o njem, ko je nekoč zapel pesem v čast svojemu gostitelju na neki slovesnosti. Ker je Simonid pol pesmi posvetil bogovoma dvojčkoma Kastorju in Poloksu, je stiskaški gostitelj rekel, naj pol ­honorarja ­izterja kar od njiju. Nekaj pozneje so mu prinesli sporočilo, da ga zunaj čakata mladeniča, vendar tam ni bilo nikogar, vmes pa se je zrušil strop banketne dvorane ter pod seboj pokopal mnoge goste. Simonid si je zapomnil sedežni red gostov, tako da je svojcem preminulih lahko povedal, kje je kdo sedel, s tem pa izumil morda prvo mnemonično tehniko mest in podob, ki so jo kasneje uporabljali mnogi (antični) govorniki. Frances A. Yates nas v svoji bogati knjigi tako pelje vse do renesanse in Giordana Bruna, svoj prikaz pa sklene s slavnim nemškim matematikom Gottfriedom Wilhelmom Leibnizom iz 17. stoletja. Veličastno delo o zgodovini memoriranja.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...