Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Veliki in dolgi pohod Nove revije

Igor Omerza
Veliki in dolgi pohod Nove revije

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-3-7086-0849-5
Urejanje Hanzi Filipič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17 cm
368 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
zgodovina
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pri mukotrpnem, dvoletnem nastajanju nove revije v Novo revijo, od junija 1980 do maja 1982, in njeni predigri v letu 1979, mi sam od sebe prihaja na misel Vergilov verz iz Eneide: “Toliko truda je stal spočetek rimskega ljudstva”, kjer bi lahko “rimsko ljudstvo” zamenjali z “Novo revijo”.

Knjiga Veliki in dolgi pohod Nove revije podrobno opisuje predigro pobude za Novo revijo (1979), pobudo samo (junij 1980), sledeče mukotrpno dvoletno rojevanje revije (junij 1980 – maj 1982) in njeno turboletno izhajanje od prve pa vse do 95. številke (leta 1990 – Samostojna Slovenija), s katero Nova revija zmagoslavno zaključi svoja skoraj desetletna prizadevanja za demokratično in samostojno Slovenijo. Knjiga v celotnem svojem toku razkriva številna do zdaj še neznana udbovsko-partijska-tožilska ozadja nadzorovanja in pritiskov na revijo. Posebej in najbolj obširno je obdelana znamenita 57. št. Nove revije. Knjiga je bogato dokumentirana, s številnimi prvič obelodanjenimi dokumenti.

Knjiga je pravzaprav prvo delo, ki podrobno opisuje znana, manj znana in popolnoma neznana dejstva o nastanku in živ ljenju tako znamenitega in pomembnega fenomena v slovenski kulturno-politični zgodovini kot je to prav gotovo Nova revija in še posebej njena neponovljiva 57. „nacionalna“ številka. Ob 25-letnici prvih demokratičnih volitev prinaša torej v slovenski kul turni in širši družbeni prostor mnoga nova spoznanja o težavni, zahtevni in kompleksni poti Slovencev iz nedemokratične jugoslovanske socialistične federacije v parlamentarno in med narodno priznano slovensko državo."Ker pa je po težavnem rojevanju novonastala slovenska mesečna revija začela veliki, dolgi in zmagoviti pohod, ki je ključno prispeval k demokratizaciji in samostojni slovenski državi, torej k našemu preoblikovanju iz naroda v nacijo, bi velikega rimskega pesnika lahko priredili tudi takole: "Toliko truda je stal spočetek slovenske nacije." In predvsem o tem govori ta knjiga."

Beseda avtorja


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...