Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovina Golega otoka

Martin Previšić
Zgodovina Golega otoka

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Premiki
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-01-6096-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
624 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodovina Golega otoka je celovit in večplasten prikaz življenja v taborišču na Golem otoku med letoma 1949 in 1956, ko so bili tam zaprti politični zaporniki, povezani z informbirojem. To je eno najtemnejših in najbolj zamolčanih poglavij bivše republike Jugoslavije. Skozi taborišče je šlo okoli 13.000 zapornikov.

Knjiga temelji na arhivskih virih in literaturi pa tudi številnih pogovorih avtorja s preživelimi taboriščniki (tudi s slovenskim partizanom in zapornikom Radovanom Hrastom). Martin Previšić z neverjetno močjo pripovedovanja, rahločutnostjo do vsakega pričevalca in velikim poznavanjem znanstveno natančno in poglobljeno predstavi strašljivo golootoško obdobje, eno najbolj kontroverznih epizod v naši skupni zgodovini 20. stoletja.

Pretresljiva in nepristranska interpretacija travmatične jugoslovanske komunistične preteklosti in zgodovine: nasilja nad lastnimi ljudmi.

Recenzija Bukla

Ime Goli otok ima ne glede na to, da se je ta otok že pred leti spremenil v precej priljubljen turistični cilj, kjer si obiskovalci ogledujejo ostanke nekdanjega taborišča, še vedno zloglasen pridih, saj je bilo tu med letoma 1949 in 1956 delovno taborišče, v katerem so bili zaprti politični zaporniki, povezani z informbirojem. Vse skupaj je bilo tam približno 13.000 zapornikov, med njimi tudi še živeči Slovenci, kot sta Andrej Aplenc in Radovan Hrast, ki je o tem napisal tudi knjigo. Zdaj pa je izšel še prevod monumentalne zgodovinske monografije Martina Previšića (1984), docenta za hrvaško zgodovino na Filozofski fakulteti v Zagrebu, ki je za podrobno raziskavo in obdelavo te boleče teme porabil več kot deset let. Rezultat je podrobna in šokantna študija, v kateri je popisal vse od zgodovinskih temeljev za nastanek taborišča, sojenja kasnejšim taboriščnikom, njihov sprejem na otoku, kasnejše politično prevzgajanje, delo, bolezni in subkulturo na otoku, vračanje taboriščnikov domov in njihovo kasnejše življenje na prostosti. Poglobljena in sistematična knjiga, ki bo gotovo postala klasična zgodovinska študija temnih plati jugoslovanskega socialističnega režima!

Samo Rugelj, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...