Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovinopisje in analiza diskurza

Philipp Sarasin
Zgodovinopisje in analiza diskurza

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-260-119-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Geschichtswissenschaft und Diskursanalyse
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Samo Krušič
Urejanje Sašo Jerše

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 14 cm
300 g
252 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Philipp Sarasin je profesor za novejšo zgodovino in zgodovino Švice na univerzi v Zürichu. Glavna področja njegovega raziskovanja so zgodovina telesa in seksualnosti, zgodovina znanosti oziroma vedenja, zgodovina hladne vojne in teorija zgodovinskih znanosti. Je avtor vrste znanstvenih razprav, urednik več zbornikov in avtor nekaj znanstvenih monografij z omenjenih področij. Izmed slednjih gre izpostaviti zlasti Reizbare Maschinen. Eine Geschichte des Körpers 1765–1914(2001), Anthrax: Bioterror als Phantasma (2004) in Darwin und Foucault. Genealogie und Geschichte im Zeitalter der Biologie (2009).

V pričujočem delu je zbranih osem študij, v katerih avtor pri analizi izbranih zgodovinskih tem uporablja diskurzivno analizo, znanstveno paradigmo oziroma, kot pravi avtor, »teoretično, morda celo filozofsko držo«, kot jo je izvorno začrtal Michel Foucault in sta jo nato teoretično dopolnila Ernesto Laclau in Chantal Mouffe.
Osrednji problem, ki se mu posveča Philipp Sarasin, je razmerje med jezikom oziroma vsakokratnim vladajočim diskurzom na eni in historično realnostjo na drugi strani. Sarasin zagovarja tezo, da (historične) realnosti ni mogoče razumeti brez razumevanja jezika in diskurza, s katerima se (historična) realnost oblikuje in znotraj katere njeni akterji iščejo njen pa tudi svoj smisel. Analizo diskurza Sarasin pri tem razume kot naprezanje za proučevanje »formalnih pogojev, ki usmerjajo produkcijo smisla.«   

Recenzija Bukla

Sarasin, švicarski teoretik in strokovnjak za sodobno nemško zgodovino, išče v osmih študijah skladja, neskladja in robove med historično realnostjo na eni in vladajočim diskurzom na drugi strani. Z analizo diskurza se ne omejuje samo na jezik, govorico in besedo, temveč jo razširja z vidikom, s katerega je napisal večino svojih del, in to sta telo in seksualnost. Vprašanje, ki si ga zastavlja, ni samo, ali je neko zgodovinsko in politično stanje v navzkrižju z obstoječim diskurzom, temveč še bolj, kje so meje resničnosti, ki jo tvori oboje skupaj. Kako se zgodovina vzpostavlja in pada, kako se sestavlja in kako se razkroji ter naredi pot nečemu novemu in kje je v vsem tem posameznik, individuum. Eseji vznemirljivo povezujejo zgodovinska imena, tehnološke obrate in družbene premene, hkrati pa sledijo in komentirajo sprotne odzive filozofskih struj.

Žiga Valetič, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...