Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sezona nagrad je tu!

Že dodobra smo zakorakali v leto 2024 in čas je, da premislimo o tem, kar je domača knjižna produkcija ponudila lansko leto in osvetlimo tisto, kar je bilo najboljše. To so že storile strokovne žirije nekaterih pomembnih nagrad. 


Znana je že deseterica nominirancev za kresnika, nagrado za najboljši roman.

Žirija v sestavi Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič je v širši nabor uvrstila romane Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti (Litera), Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski (LUD Literatura), O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja (Goga), Kenozoik Blaža Kutina (Goga), Toxic Eve Mahkovic (Beletrina), Pričakovanja Anje Mugerli (Cankarjeva založba), Težka voda Pie Prezelj (Goga), Tri barve za eno smrt Janje Rakuš (Litera), Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk ­(Beletrina) in Gral Vlada Žabota ­(Beletrina).

Finalna peterica bo znana 23. maja, nagrada pa bo tradicionalno podeljena na kresno noč, 23. junija, na Rožniku.

Borut Živulovič/ BOBO (podelitev nagrade kresnik 2021)


Žirija Cankarjeve nagrade, ki je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, pa je izbrala pet nominirancev, izmed katerih bodo dobitnika oziroma dobitnico razglasili na slovesni podelitvi, 30. maja ob 19.30 v Cankarjevem domu na Vrhniki. Slovesnost bo prenašal Program Ars.

Žirija v sestavi  dr. Alenka Koron, dr. Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), Simona Semenič, dr. Igor Divjak in dr. Tomaž Toporišič je za nagrado nominirala Aleša Štegra za dvanajstletni projekt Na kraju zapisano (Beletrina), Anjo Mugerli za roman Pričakovanja (Cankarjeva založba), Denisa Škofiča za pesniško zbirko Tuskulum (Cankarjeva založba), Matejo Gomboc za roman Gorica (Miš) in Pio Prezelj za roman Težka voda (Goga).

 Razglasitev nominacij za Cankarjevo nagrado, 25. april 2024. Od leve proti desni: Denis Škofič, Mateja Pezdirc Bartol (predsednica žirije), Pia Prezelj. Fotografija: Dnevnik / Tomaž Skale.


Tudi kritiki so skozi svoje sito presejali najboljših pet literarnih del minulega leta. Nominiranke za nagrado kritiško sito so s svojimi glasovi izbrali člani Društva slovenskih literarnih kritikov, njihov nabor pa je naslednji: 

Nina Dragičević s pesniško zbirko Ampak, kdo? (Škuc), Jedrt Maležič z zbirko kratkih zgodb Dvoliki (Goga), Anja Mugerli z romanom Pričakovanja (Cankarjeva založba), Ana Pepelnik s pesniško zbirko to se ne pove (LUD Literatura) in Pia Prezelj z romanom Težka voda (Goga).

Po drugem krogu glasovanja bodo zmagovalko razglasili na Slovenskih dnevih knjige, in sicer v četrtek, 6. junija 2024, na vrtu Društva slovenskih pisateljev. 


Od del za odrasle pa k delom za otroke in mladino z nagrado desetnica, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. Nagrada se podeljuje za obdobje zadnjih treh let. Tudi letos je izbor del, ki ustrezajo Pravilniku o nagradi desetnica, pripravila red. prof. dr. Dragica Haramija, o nominiranih delih pa je odločala žirija v sestavi: Magdalena Svetina Terčon (predsednica), Igor Bratož, Mateja Gomboc, Petra Kolmančič in Tomo Podstenšek.

Žirija bo izbirala med desetimi deli: Modri otok (Mladinska knjiga) Irene Androjna, Čarobna omara (KUD Sodobnost International) Jane Bauer, Pesmi na recept (Morfemplus) Milana Dekleve, Kdo je kriv, da je zima bela in druge zgodbe (Pivec) Neli Filipić, Fant iz papirja (Hibrid books) Nejca Gazvode, Prijateljici (Pivec) Manice Klenovšek Musil, Jutri bom siten kot pes (KUD Sodobnost International) Nataše Konc Lorenzutti, Nočni obisk (Mladinska knjiga) Gaje Kos, Švrk: res huda pasja biografija (Miš) Vinka Möderndorferja in Mišji ženin (Mladinska knjiga) Anje Štefan.

Podelitev nagrade desetnica 2024 bo potekala v četrtek, 23. maja, ob 18h v dvorani Društva slovenskih pisateljev.


Vsem nominirankam in nominirancem iskreno čestitamo! 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...