Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga - prva liga z Janjo Vidmar

Naj

Nina Jelen, Anja Kurent, Bukla 152, 5. 2. 2020

Naj

Nina Jelen, Anja Kurent
Naj
ilustracije: Jure Engelsberger
Ocean, 2019, m. v., 189 str., 18 €


Pred leti sem v spletnem članku zasledila, da so se v Angliji nekima podjetnima najstnicama starši očitno zasmilili do te mere, da sta na podlagi lastnih izkušenj in pogovorov z vrstniki napisali priročnik za vzgojo mladostnikov, namenjen staršem. Kaj bi bilo učinkovitejše od nasvetov iz prve roke, kajne? V tistih časih je bilo tudi pri nas doma kar burno, zato sem nekaj nasvetov iz članka nevsiljivo preizkusila. Bogme, najstništvo se geografsko nekoliko razlikuje, saj ni kaj prida zaleglo, mi je pa dalo misliti, ali sploh obstaja neka univerzalna strategija v spopadanju z mladostniškim hormonskim cunamijem.

Staršem je na voljo kar nekaj vodnikov in priročnikov o prepoznavanju pubertetnih težav in posledično praktičnih nasvetov za solidno bivanje z najstnikom. Kaj pa priročniki po meri mladostnikov?

Avtorici Nina Jelen in Anja Kurent sta se svojega lotili preudarno in domišljeno. V pojasnilo: Nina je tista mlada učiteljica, ki orje ledino na področju inovativnih pristopov k učenju ter zanje posledično pobira nagrade doma in v tujini, Anja pa je kreativna psihoterapevtka in mojstrica reikija, ki otrokom, mladostnikom in odraslim uspešno pomaga pri reševanju življenjskih tegob in stisk.

Na podlagi bogatih večletnih izkušenj sta zastavili smel, inovativen in kulski priročnik o najstnologiji, tej posebni vedi, tako polni različnih izzivov. V prvi vrsti je namenjen najstnikom, ampak tudi odraslim prav nič ne škodi.

Pojasnilo, čemu sploh tovrsten vodnik, je seveda odveč. V mladostniku poteka na fizični, čustveni in intelektualni ravni toliko procesov hkrati, da je kot premično minsko polje. V še včeraj olikanem, srčkanem in pridkanem detetu na lepem divjajo burske vojne, ki znajo v domače okolje vnesti precej napetosti in nesoglasij. Najstniščina je pač jezik, ki gre mnogim odraslim težko v uho.

Recept se zdi na prvi pogled razmeroma nezahteven: štiri značajsko različne junake, Tjašo in Manco ter Filipa in Vida, povezujejo tegobe, na katere se različno odzivajo; avtorici tako skozi kratke, sočno in v jeziku mladih spisane zgodbe mlademu in odraslemu bralcu ponujajo vpogled v ranljivo in praviloma dramatično odzivanje najstnika na svet, ki ga obdaja.

Knjiga je razdeljena na posamezna poglavja o ljudeh in rečeh, ki igrajo pomembno vlogo v najstnikovem vesolju, denimo prijateljih, ljubezni, strahu, zavisti, jezi, šoli, uspehu in neuspehu. Avtorici že v uvodu mladostnika, to občutljivo zverinico, s katero je treba ravnati v rokavicah, povabita na noro zabavo, ki mu s pomočjo najrazličnejših preizkusov in nalog pomaga razvozlati marsikaj novega o sebi. Predvsem izbruhi togote so tisti, ki najstnika in odrasle v njegovi bližini iz dneva v dan zdelujejo huje kot triatlon. In razdelek Včasih bi kar … glede tega prijazno postreže s kopico primerov, razlag in NAJ napotkov. Temu, denimo, sledi poglavje Čas za krokodilje solze, ki je še ena viharna in redna matineja na domačem sporedu, znana staršem in pri odprtih oknih še sosedom.

Avtorici pretanjeno, strokovno in literarno prepričljivo postrežeta s hudomušnimi pred­logi, rešitvami in vajami za lažje spopadanje z izzivi odraščanja. Krasni so tudi NAJ izreki, osebno mi je najljubši Ko nekaj poveš glasno, takoj postane manj strašno, ki se ga v življenju tudi sama držim. Uporaben priročnik za zbegane starše, ki svojega najstnika ne prepoznajo več, vendar pozor! Raje si priskrbite svoj izvod, kajti če vas najstnik zaloti med stikanjem po sobi, bo joj!

Ilustrator Jure Engelsberger je seveda kot po navadi odlično opravil svoje delo, tako da je knjiga tudi po likovni plati razgibana in živahna, kot se za mlado bralstvo spodobi.

Skratka, vsi štirje, z založnico Natašo Detič vred, sedi, pet! Koristna zadeva za vse vpletene v proces odraščanja.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...