Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ruska energetska diplomacija v 21. stoletju

Plinske vojne, moč energetskih multinacionalk in minljiva zavezništva
Denis Mancevič
Prelistaj
Ruska energetska diplomacija v 21. stoletju -10%
26,01 € 28,90 € Prihrani 2,89 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6803-79-3
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
490 g
357 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Ruska energetska diplomacija v 21. stoletju posega na izrazito aktualno področje vpliva fosilnih energetskih virov (surova nafta, zemeljski plin) ter na oblikovanje in izvajanje zunanje politike sodobne Rusije, pri čemer se razpenja onkraj prevladujočih zahodnih političnih in znanstvenih diskurzov. Bralec s knjigo ne dobi zgolj analitičnega orodja za poglobljeno refleksijo nekaterih najbolj odmevnih primerov uporabe ruske energetske diplomacije v 21. stoletju (ciklične plinske krize z Ukrajino, ki so leta 2006 in 2009 zamrznile številne evropske domove), temveč tudi širši vpogled v oblikovanje ruskih nacionalnih energetskih šampionov, konfliktnih razmerij znotraj ruskih političnih in energetskih elit ter ciljev nekaterih največjih ruskih energetskih projektov zadnjih let.

Na knjigo pa je treba gledati tudi kot na poskus preseganja aktualnih evropskih praks (Slovenija ni izvzeta), ki v kontekstu diskurza o (gospodarskih, političnih idr.) razmerah in tendencah v sodobni Rusiji še vedno vse prevečkrat posegajo po dokaj posplošenih in enostranskih ideološko obarvanih razpravah, ki posameznika potiskajo v hitro odločitev »za« ali »proti«. Slednje nedvomno velja tudi za področje uporabe energetskih virov za doseganje ciljev ruske zunanje politike, ki je v zadnjih letih močno ohlajalo odnose med Rusijo in njenimi zahodnimi partnerji (EU). Vprašanja, kot so »kakšen pomen ima evropski trg za delovanje ruskih energetskih multinacionalk« oz. »kje so prioritete ruske energetske diplomacije znotraj posameznega energetskega trga«, so žal ostajala izven prevladujočih okvirjev. Za razliko od njih knjiga ponuja odgovore na nekatera najbolj pereča tovrstna vprašanja.

DENIS MANCEVIČ (roj. 1981) je univerzitetni diplomirani rusist in sociolog kulture ter diplomirani politolog (smer mednarodni odnosi), ki je podiplomski študij nadaljeval na magistrskem študiju mednarodne poslovne ekonomije, nato pa leta 2013 na Univerzi v Ljubljani uspešno zaključil doktorski študij Družboslovja in humanistike ter zagovarjal doktorsko disertacijo s področja energetske diplomacije Ruske federacije. Pričujoče delo je predelava te doktorske naloge. Mancevič je med drugim dobitnik fakultetne (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani) Prešernove nagrade za diplomsko delo na Oddelku za sociologijo (2006) in avtor več deset znanstvenih, strokovnih in publicističnih prispevkov s področja ruskih študij, mednarodnih energetskih odnosov in politično-gospodarskih razmer v državah nekdanje Sovjetske zveze. Svojo poklicno pot je začel v gospodarstvu, kjer je zasedal vodstvena delovna mesta v prodajnih oddelkih za vzhodnoevropske trge, in nato leta 2010 nadaljeval na položaju ekonomskega svetovalca na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...