Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pesem celice

Raziskovanje zdravstva in novega človeka
Siddhartha Mukherjee
Prelistaj
Pesem celice -10%
26,91 € 29,90 € Prihrani 2,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-72-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The song of the cell
Podnaslov izvirnika An exploration of medicine and the new human
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
780 g
592 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
naravoslovje
naravoslovje > biologija
naravoslovje > kemija
naravoslovje > medicina
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pulitzerjev nagrajenec

Avtor knjige Gen: intimna zgodovina

Ameriški onkolog in imunolog Siddhartha Mukherjee je zaslovel s svojim knjižnim prvencem Kralj vseh bolezni, za katerega je prejel tudi Pulitzerjevo nagrado, revija Time pa ga je uvrstila med sto najpomembnejših stvarnih knjig v zadnjih stotih letih. Njegova druga, večkrat nagrajena in v slovenščino prevedena knjiga Gen: intimna zgodovina, je kronologijo raziskovanja gena in genskega zapisa ter genetike nasploh predstavila najbolj celovito doslej.

Pesem celice je avtorjeva tretja temeljna knjiga, v kateri analizira ključne vidike človekovega življenja. V njej nam na svoj prepoznavni, pripovedno sugestivni ter znanstveno analitični način predstavi zgodovino raziskovanja celic, teh osnovnih gradnikov žive materije. Svojo pripoved na izviren način preplete z najsodobnejšimi dognanji in osebnimi izkušnjami ter izsledki glede celičnega organiziranja, delovanja in obnavljanja, s tem pa za sedanje in prihodnje generacije vedoželjnih bralcev ustvari knjigo, ki kompleks­nost celice in živega osvetljuje na sodoben način.

Pesem celice, Gen in Kralj vseh bolezni so trije deli načrtovane tetralogije o ključnih vidikih razvoja (človeškega) življenja, zdravja, bolezni in smrti. Mukherjee jo ima namen v bližnji prihodnosti skleniti še s knjigo o (ne)umrljivosti in (ne)smrtnosti.

IZ KNJIGE

»Kaj bo prinesla prihodnost in kaj pomeni izraz 'novi človek'? Ne mislim na 'novega človeka' v znanstvenofantastičnih opisih prihod­nosti z dodatnimi zmogljivostmi umetne inteligence, robotike, vida v infrardečem delu spektra in podobnimi nadnaravnimi značilnostmi. Prav tako ne mislim na 'transčloveka', obdarjenega s sposobnostmi, ki presegajo naše sedanje stanje.

Mislim na človeka, predelanega s prirejenimi celicami, ki pa bi bil videti (bolj ali manj) enako kot vi in jaz in bi tudi enako čutil. Mislim na žensko s hromečo, trdovratno depresijo, ki bi ji živčne celice (nevrone) dražili z elektrodami. Na mladega fanta, ki bi ga zdravili s poskusno terapijo presajenega kostnega mozga in gensko prirejenimi celicami za zdravljenje srpastocelične bolezni. Na bolnika s sladkorno boleznijo tipa 1, ki bi mu vbrizgali njegove lastne matične celice, obdelane tako, da proizvajajo hormon inzulin, ki v krvi vzdržuje normalno koncentracijo glukoze, goriva za celotno telo. Na osemdesetletnika, ki bi mu po več srčnih napadih vbrizgali virus, ta pa bi v njegovih jetrih trajno znižal koncentracijo holesterola, odgovornega za zamašitev arterij, in tako zmanjšal nevarnost ponovitve težav s srcem. Mislim tudi na svojega očeta z vsajenimi nevroni ali napravo za draženje nevronov, ki bi stabilizirala njegov korak, tako da ne bi doživel padca, zaradi katerega je pozneje umrl.«

O AVTORJU

Siddhartha Mukherjee  (1970), rojen v New Delhiju, je ameriški onkolog in imunolog. Na Stanfordu je diplomiral iz biologije, na Oxfordu pa doktoriral iz imunologije. Kasneje je doštudiral še medicino na Univerzi Harvard. Predava na Univerzi Columbia, tam tudi dela kot onkolog, z ženo in hčerkama pa živi v New Yorku. Članke objavlja v najuglednejših svetovnih znanstvenih revijah in spada med najboljše poljudnoznanstvene avtorje našega časa. Pesem celice je po Kralju vseh bolezni in Genu njegova tretja prevedena knjiga, s katero nas popelje v kompleksni svet celice – temeljnega gradnika vsega živega.


Pogovor z avtorjem o knjigi Pesem celice, pisanju in biomedicini


Siddhartha Mukherjee na konferenci TED: "Bolezni bomo kmalu zdravili s celicami, ne s tabletami" 


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...