Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zdravi možgani

Moč črevesnih mikrobov za zdravje in zaščito vaših možganov - za vse življenje
David Perlmutter
Prelistaj
Zdravi možgani -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6954-90-7
Naslov izvirnika Brain maker
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Špela Vodopivec
Soavtor Kristin Loberg
Urejanje Renate Rugelj

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nova knjiga avtorja uspešnice Požgani možgani

»Knjiga ponuja vse, kar morate vedeti o tem, da boste poskrbeli za zdravje svojih možganov – in zdravje svoje družine – takoj.«

– dr. Christiane Northrup, avtorica knjige Brezčasne boginje

»Ta knjiga je enostavno zaklad.«
– dr. Bernie Siegel, avtor uspešnice The Art of Healing (Umetnost zdravljenja)

Že Hipokrat je trdil, da lahko zdravje človeka natančno opišemo po tem, ko izvemo, kaj se dogaja v njegovem črevesju. Avtor odmevne uspešnice Požgani možgani, v kateri je javnost razburkal z razkrivanjem povezave med pretiranim uživanjem ogljikohidratnih živil in sladkorja z zdravjem možganov, tokrat stopi še korak globlje – v črevesno mikrofloro, kar vse poveže z zdravjem in vitalnostjo človekovih možganov.

Mnoštvo mikrobov in bakterij, tako dobrih kot slabih, pomembno vpliva na človekovo razpoloženje, libido, metabolizem, imunski sistem in zdravje možganov. V knjigi Zdravi možgani nam je avtor pojasnil izvor in pomembnost teh mikroskopsko majhnih organizmov, ki so naravno prisotni v človeškem telesu in so, kot dokazujejo številne raziskave, ključnega pomena za splošno dobro počutje in duševno zdravje človeka. Na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj pa Perlmutter poveže delovanje svojstvenega sistema bakterij v človeškem telesu z zdravjem možganov. Pojasni nam vplive, ki ga ima delovanje gastrointestinalnega trakta na nastanek in razvoj številnih degenerativnih bolezni živčnega sistema in možganov ter drugih psiholoških bolezenskih stanj, kot sta npr. depresija in tesnobnost.

V šestih razumljivih korakih avtor predstavi praktične načine, kako lahko okrepimo delovanje črevesja, hkrati pa knjiga vsebuje tudi konkreten prehranski načrt, s katerim boste ob vzpostavitvi ravnovesja vaše bakterijske flore poskrbeli tudi za zdravje vaših možganov.

Zdravi možgani je navdihujoča knjiga, ki vas skupaj s Požganimi možgani popelje na pot dolgoročnega vzdrževanja vitalnih in učinkovitih možganov.

Zdrava pamet nam narekuje, da si umivamo zobe, se redno gibljemo, zdravo jemo… Ko pa gre za zdravje možganov, običajno mislimo, da smo brez moči. Perlmutter trdi ravno nasprotno; sami lahko vplivamo na zdravje naših sivih celic, in sicer že s tem, da smo izbirčnejši pri sestavi jedilnika. Ogljikovi hidrati, še posebej tisti, ki vsebujejo veliko glutena in sladkorja, zvišujejo možnost razvoja možganskih bolezni, vse od demence, depresije, kroničnih glavobolov in hujših oblik, kot sta Parkinsonova in Alzhemeirjeva bolezen. S tem avtor klasično prehranjevalno piramido postavi na glavo in pravi; stran s kruhom, napolnite krožnike z jajci!

Z nasveti v Zdravih možganih bodo vaši možgani ostali zdravi, čili in bistroumni, tveganje za razvoj bolezni, ki bi iz vas naredila mentalnega invalida in skrb za vas prevalila na vaše bližnje, pa se bo občutno zmanjšala. Bi radi tudi na stara leta ohranili zdrave možgane in zadržali prvovrstne intelektualne sposobnosti? Potem začnite brati to knjigo.


DAVID PERLMUTTER
(1954) je priznani ameriški nevrolog in nutricionist. Pri svojem delu se osredotoča na celosten pristop k zdravljenju različnih bolezni možganov. Leta 2006 je bil s strani združenja National Nutritional Foods razglašen za zdravnika leta. Za svoje inovativne pristope v zdravljenju nevroloških motenj je prejel številne nagrade, med drugim leta 2015 nagrado Ameriškega združenja za prehrano za izjemen doprinos k ozaveščanju javnosti o zdravju in prehrani. Je avtor številnih odmevnih knjig s področja prehrane npr. The Better Brain Book (2004) in Raise a Smarter Child By Kindergarten (2006) ter mednarodne uspešnice Požgani možgani, ki je prevedena tudi v slovenščino.

o knjigi v drugih medijih

Recenzija Bukla

David Perlmutter, avtor odmevne knjige Požgani možgani, ki je bila pri nas prevedena leta 2015 in v kateri je javnost razburkal z razkrivanjem povezave med pretiranim uživan jem ogljikohidratnih živil in sladkorja ter zdravjem možganov, je s knjigo Zdravi možgani stopil še korak naprej, v črevesno mikrofloro, ki jo je povezal z zdravjem in vitalnostjo človekovih možganov. Že Hipokrat je namreč trdil, da lahko zdravje človeka natančno opišemo po tem, ko izvemo, kaj se dogaja v njegovem črevesju. Mnoštvo mikrobov in bakterij, tako dobrih kot slabih, po Perlmutterjevem mnenju pomembno vpliva na človekovo razpoloženje, libido, metabolizem, imunski sistem in tudi zdravje možganov. V knjigi Zdravi možgani nam priznani nevrolog in nutricionist, tudi z izpostavljanjem lastnih primerov, na katere je naletel pri svojih pacientih, pojasni izvor in pomembnost teh mikroskopskih organizmov, ki so naravno prisotni v človeš kem telesu in so, kot dokazujejo številne raziskave, ključnega pomena za splošno dobro počutje in duševno zdravje človeka. Na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj Perlmutter tako poveže delovanje svojstvenega sistema bakterij v človeškem telesu z zdravjem možganov ter nam pojasni vplive, ki jih ima delovanje gastrointestinalnega trakta na nastanek in razvoj številnih degenerativnih bolezni živčnega sistema in možganov ter drugih psiholoških bolezenskih stanj, kot sta npr. depresija in tesnobnost. Po tej analizi, v kateri lahko vsak sam pri sebi preveri, kje se nahaja, sledita preventiva in kurativa. V šestih razumljivih korakih nam avtor predstavi praktične načine, kako lahko okrepimo delovanje črevesja, hkrati pa knjiga vsebuje tudi konkreten prehranski načrt, s katerim boste ob vzpostavitvi ravnovesja vaše bakterijske flore poskrbeli tudi za zdravje vaših možganov. Navdihujoča knjiga, ki je avtorja teh vrstic spodbudila, da je začel uživati bolj »živo hrano«, kar je vodilo k boljšemu počutju ob precej nižji telesni teži.

Samo Rugelj, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...