Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zelo za

Najboljši filmi XXI. stoletja po izboru dolgoletnega filmskega kritika
Marcel Štefančič, jr.
Prelistaj
Zelo za -10%
22,50 € 25,00 € Prihrani 2,50 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,68 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Zgodovina svetovnega filma
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-38-8
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
640 g
471 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
umetnost > film

Povej naprej

Založnik o knjigi

Film je v nekem smislu vse, saj ponuja vpogled v babilonsko vrtoglavico protislovij, disonanc, ideologij, pretenzij, utopij, nostalgij, reifikacij, intersekcij, družbenih tesnob, nasilja, preobilja radikalnosti, socialnega nihilizma, žalovanja za izgubljenim časom, politike ogorčenja, nacionalnih perverzij, digitalnega trušča, totalnega kapitalizma in emancipacijskih potencialov. In pisanje o vsem terja disciplino. Tako kot svoboda.

Filmski kritik lahko daje odgovore celo na vprašanja, ki jih sploh ni.

Iz knjige

»Zakaj sem postal filmski kritik? Iz preprostega razloga: ker sem bil od malega obseden s filmi. Ker sem bruhal, če nisem smel ali pa mogel v kino. Ker me je bilo strah, če nisem šel v kino. Ker je bil kino tedaj brez konkurence, brez tekmeca, brez alternative. Ker so filmi še nekaj pomenili. Ker so pomenili vse. Film je bil prioriteta, tako rekoč edina opcija. Ni mi preostalo drugega, kot da postanem filmski kritik.«

»V knjigi Zelo za so zbrane kritike filmov, ki sem jim v Mladini v 21. stoletju pritaknil oceno ZELO ZA. Pomeni, da sem jih brezmejno podprl in hvalil. Nekateri so bili res mojstrovine, drugi pa so v teh barbarskih in komodificiranih časih potrebovali mojo podporo. Nekatere sem brezmejno hvalil zato, ker so bili res dobri in transformativni, druge pa zato, ker je bilo to prav. Včasih mora biti kritik tudi aktivist – in kontraprogramer. Zato je med filmi, ki so dobili moj ZELO ZA, tudi kak trash. Kot je nekoč rekla Pauline Kael: filmi so tako redko dobri, da nima smisla hoditi v kino, če ne znaš ceniti trasha. Kar je za nekoga trash, je za drugega revolucija. Hitri časi.«

O avtorju

Marcel Štefančič, jr., (1960) magister filozofije, je esejist in filmski kritik ter avtor stotih knjig. V njih je popisal raznolik nabor tematik, od zgodovine svetovnega (Zadnji film 2.0 in Če umrem, preden se zbudim) ter slovenskega filma (Maškarada in Slovenski film 2.0), do družbeno angažiranih tem (Črna knjiga kapitalizma). V zadnjem desetletju je postal najprodornejši slovenski esejist, saj je bil kar šestkrat nominiran za Rožančevo nagrado, dvakrat pa jo je tudi dobil za knjigi Kdor prej umre, bo dlje mrtev (2014) in Ivan Cankar: eseji o največjem (2018). Ob tem je s svojim pripovednim slogom vplival na mnoge generacije filmskih kritikov in esejistov, saj v svojih knjigah in drugih besedilih na izviren način prepleta popkulturo in družbeno stvarnost.

Recenzija Bukla

Publicistična kariera filmskega kritika in esejista Marcela Štefancica, jr. (1960) je dolga že skoraj štiri desetletja in njen večji (knjižni) del se zdaj že nahaja v 21. stoletju, ko je skrbno in redno recenziral vse, kar je prišlo na naš redni kino spored, obenem pa se s svojim eruditskim znanjem v svojih razburljivih esejih ves čas posvecal največjim temam stoletja, v katerem živimo. Tako sta zdaj izšli njegovi referenčni knjigi z obeh področij. V knjigi Zelo za so zbrane recenzije približno tristo filmov (torej okoli petnajstletno), ki jim je Štefancic v tem stoletju dal oceno Zelo za, kar pomeni, da jih uvršca med najboljše filme tega stoletja (zadnji film v knjigi s to oceno je Top Gun: Maverick, ki je še na sporedu), medtem pa je v obsežnem delu Največji hiti XXI. stoletja (ki predstavljajo njegovo stoto knjigo) zbral svoje najboljše eseje, ki jih je napisal v zadnjih dveh desetletjih, od katerih nekateri še niso bili objavljeni v knjižni obliki. Obvezni knjigi za vse ljubitelje filma (in najboljših filmov) in pronicljivih esejev, saj je bil Štefančič s svojimi knjigami v zadnjem desetletju med drugim šestkrat nominiran za Rožančevo nagrado, dvakrat pa jo je tudi dobil.

Samo Rugelj, Bukla 167

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...