Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Ahac

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-284-740-1
Urejanje Andrej Koritnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15 cm
630 g
443 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dušan Pirjevec (1921–1977) je bil ena najbolj enigmatičnih in markantnih osebnosti na področju preučevanja literature in filozofije pri nas, profesor primerjalne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti, ki je močno vplival na razvoj misli slovenske inteligence svojega časa. Po končani gimnaziji je najprej v Zagrebu vpisal študij agronomije. Kot aktivni udeleženec narodnoosvobodilnega boja je med drugo svetovno vojno in nekaj let po njej opravljal pomembne vojaške in politične funkcije. Iz tistega časa ga je spremljalo partizansko ime Ahac. Po vojni je na ljubljanski filozofski fakulteti študiral slavistiko in primerjalno književnost, iz te doktoriral in zatem do konca življenja predaval primerjalno književnost in literarno teorijo. Po smrti je bil upodobljen v več literarnih delih in spominih, mnogi pa o njem na različnih ravneh še danes polemizirajo.

Knjiga Ahac – knjiga o Dušanu Pirjevcu izhaja ob 100-letnici njegovega rojstva. Zgodovinsko in družbeno vlogo Dušana Pirjevca predstavljajo Boris A. Novak, Alenka Pirjevec in Peter Vodopivec. V knjigi bo prvič objavljena medvojna korespondenca med Dušanom Pirjevcem in njegovo prvo ženo Marjeto Vasič, pa tudi Pirjevčevi dnevniki in odlomki iz del njegovih sodobnikov.

O AVTORJU

Boris A. Novak (1953, Beograd) je pesnik, dramatik, esejist, prevajalec, literarni kritik in profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Velja za enega pomembnejših slovenskih mladinskih pisateljev. Za svoja dela je prejel številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada ter Jenkovo, Župančičevo in Veronikino nagrado.

Alenka Pirjevec (1945, Ljubljana) je lutkovna ustvarjalka, ki je študij dramske igre zaključila na gledališki akademiji v Beogradu. Tam je kot igralka honorarno sodelovala v Narodnem pozorištu, istočasno pa se je ukvarjala tudi s prevajanjem slovenščine v srbohrvaščino. Po vrnitvi v Ljubljano se je kot igralka in animatorka zaposlila v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je bila zaposlena 40 let. Kot celostna avtorica predstav se je posvečala predvsem marionetnemu gledališču.

Peter Vodopivec (1946, Beograd) je slovenski zgodovinar, ki se ukvarja predvsem z zgodovino 19. stoletja, med drugim tudi z gospodarsko in socialno zgodovino. Leta 1971 je bil na Filozofski fakulteti v Ljubljani izvoljen za asistenta, osem let kasneje za docenta, 1985 je postal izredni profesor na oddelku za zgodovino, kjer novejšo zgodovino predava še danes. Za svoje raziskovalno delo je leta 2008 prejel avstrijsko nagrado Antona Gindelyja za kulturo in zgodovino srednje, vzhodne in južne Evrope, leta 2010 pa je bil odlikovan tudi z avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost I. reda. Leta 2014 je dobil nemško medaljo Konstanina Jirečka za dosežke pri raziskovanju jugovzhodne Evrope.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...