Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Leto petelina

Tereza Boučková
Leto petelina
16,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-898-4
Prevod Nives Vidrih
Urejanje Zala Mikeln

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
510 g
464 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
leposlovje
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtobiografski roman Leto petelina je odkritosrčna izpoved ženske, ki se ji življenje počasi drobi na koščke. Njena družina, do tedaj njena največja vrednota, razpada, hkrati pa sama doživlja tudi ustvarjalno krizo ter krizo srednjih let. V letih po posvojitvi dveh romskih fantkov se ji iz dneva v dan podirajo vse iluzije o dejanskem vplivu staršev na otroke. Po povsem drugačni izkušnji z lastnim sinom, ki ga je rodila pozneje, pa se spremeni tudi njen pogled na pomen vzgoje in možnosti, da bi ta vplivala na človekovo naravo, kakršno je podedoval. Njena posvojena sina se kljub vsemu njenemu trudu kot odraščajoča najstnika ne vključita v družbo in ne prevzemata odgovornosti za svoja dejanja, ampak ravnata samo v skladu s svojo trenutno voljo. Njeno življenje je tako prepredeno s klici socialnih delavk, dogovarjanji z vzgojnimi zavodi, zaslišanji na policiji in obravnavami na sodišču, z razbitimi šipami in ukradenim denarjem pa se mora spopadati tudi v lastnem domu.V središču romana se kot podlaga družinske zgodbe razkriva romska problematika, ki je prikazana stvarno in brez olepševanja, kar je sprožilo v češki družbi precej polemičnih odzivov.

Recenzija Bukla

Češka pisateljica, scenaristka in publicistka (rojena 1957) je bila zaradi režimskih težav svojega očeta prikrajšana za mož nost rednega študija in je bila do konca devetdesetih let prisiljena opravljati slabo plačana dela, kot snažilka, strežnica in poštarka. To pa je ni ustavilo pri pisanju in ustvarjanju. Kot prvo od njenih, večinoma avtobiografskih zgodb, smo v slovenščini dobili njen nagrajeni roman Leto petelina, izvirno izdan leta 2008. V njegovem središču je odkrita izpoved ženske, ki poleg ustvarjalne krize ne zmore najti dovolj starševske moči, da bi ukrotila svoja posvojena romska sinova, sploh potem, ko rodi še sina, ki z vključevanjem v družbo nima težav. Materinsko preizpraševanje o vplivu okolja in/ali genov na razvoj otrok je prepredeno tudi s stvarnim razkrivanjem romske problematike v sodobni družbi.

Renate Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...