Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

V pogonu

Neko življenje
Oliver Sacks
V pogonu
23,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-983-7
Naslov izvirnika On the Move
Podnaslov izvirnika A life
Prevod Breda Biščak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
580 g
400 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko je bil Oliver Sacks star dvanajst let, mu je učitelj napovedal, da bo še daleč prišel, kadar ne bo šel predaleč. In res je bilo pogosto tako – njegova avtobiografija se začne energično, z mladostniško obsedenostjo z motorji in hitrostjo ter se nadaljuje v enako vznemirljivi maniri. Sacks piše o svojih izkušnjah mladega nevrologa, najprej v Kaliforniji v zgodnjih šestdesetih letih, ko se je boril z odvisnostjo od mamil, nato v zaprtem oddelku bolnišnice v New Yorku, kjer je odkril davno pozabljeno bolezen in se začel ukvarjati z najbolj nenavadnimi možganskimi okvarami. Iskreno in s humorjem pripoveduje o svojih strasteh, fizičnih in umskih, od dviganja uteži in plavanja do raziskovanja človeških možganov; o ljubezni do naravoslovnih ved, do literature in glasbe. Spregovori o materi, ki ni mogla sprejeti njegove spolne usmerjenosti, o 35 letih življenja brez spolnosti, o starših in svojih občutjih krivde, ker jih je zapustil, in bratu Michaelu, ki je imel shizofrenijo, pa tudi o mnogih umetnikih in znanstvenikih, ki so vplivali nanj – od Thoma Gunna do W. H. Audna.

V pogonu je zgodba o nekonvencionalnem zdravniku in pisatelju, možu, ki je dognal nešteto dejstev o človeških možganih, o nekem življenju, ki je bilo polno, ustvarjalno in prežeto z nenehnim vitalizmom.

Avtobiografija je v ZDA izšla 1. maja 2015, štiri mesece pozneje, 30. avgusta, je Oliver Sacks umrl za rakom.

Recenzija Bukla

Živeti do smrti. In še malo čez.
Monumentalno delo velikega zdravnika, raziskovalca in razlagalca človeških možganov ter rojenega pripovedovalca (in zapisovalca) zgodb. Vedno znova presunljivih, večplas tnih, neprizanesljivih, brezkompromisnih zgodb, ki se jih je preprosto nemogoče naveličati. Ne zaradi njihove lepote in poetičnosti; to bi bilo prelahko in »nesacksov sko«. Zato, ker so tako neizbežno resnične – in vedno in povsod umeščene v zgodbo (človeškega) življenja samega.
Vse našteto v celoti velja tudi za skoraj romaneskno Sacksovo avtobiografijo. V pogonu je potopis skozi življenje velikega človeka, ki je tako rekoč izumil nov literarni žanr in s svojim skozi vsako mogočo poro s humanizmom najbolj čistega tipa prepojenim zdravniškim znanjem stotinam ljudem omogočil, da so s svojimi različnimi nev rološkimi boleznimi živeli bolje in bolj polno, predvsem pa bolj – dostojanstveno.
Da, Sacksova briljantna avtobiografija, živopisni in na trenutke zares boleče iskreni hommage življenju, ljubezni, družini, znanosti, svojim bolnikom, svobodi, umetnosti in, tudi, Združenim državam Amerike, »kot so te nekoč bile«, ki ji v konsistentnosti in osvobojenosti želje po lahkotnem očaranju bralca (oboževalca) ne vidim para, je predvsem zgodba o dostojanstvu. To veje iz vsakega koraka in besede in misli in dejanja (samo)zapisa o življenju večnega mladeniča, ki je – zelo dobesedno – živel in delal do svoje smrti. Zanj je živeti pomenilo predvsem plavati in pisati. Plaval je, kljub hudi bolezni in sorazmerno visoki starosti, še nekaj tednov pred smrtjo. Pisal je tudi, ko se je zdelo, da se je njegovo nekoč zverinsko močno telo (bil je lastnik rekorda v počepu z utežmi na plažah Los Angelesa, op. p.) že poslovilo. Rezultat? Avtobiografija V pogonu je izšla le štiri mesece pred njegovo smrtjo (30. avgust 2015), tako rekoč takoj po njegovi smrti pa je izšla še skrajno tenkočutna, za Sacksa nenavadno mehka zbirka esejev, ki jih je pisal od trenutka, ko je izvedel, da se je bolezen vrnila in da se bo njegovo čudežno polno življenje izteklo v pos pešenem posnetku.
Človek, ki ga niti smrt ne more (kako krivično in predvsem nepravilno bi bilo uporabiti preteklik) ustaviti.

Boštjan Videmšek, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...