Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Brez strahu

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-261-599-4
Naslov izvirnika Den rädda löparen
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Tanja Mlaker

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14 cm
500 g
284 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini
biografije in spomini > avtobiografija
leposlovje > dnevniški roman
leposlovje > potopisi
švedsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kristina Paltén, svetovna rekorderka v teku na tekalni stezi, se je jeseni leta 2015 odločila preteči Iran, da bi s tem preizkusila samo sebe in premagala svoje strahove. Ji kot ženski lahko sami uspe dva meseca vztrajati na cestah dežele, v kateri je v veljavi šeriatsko pravo?

Njena neustrašnost jo tako vodi po 1840 km dolgi poti, polni samotnih pokrajin, majhnih vasi in velikih
mest. Na potovanju postaja vse bolj očarana nad gostoljubnostjo domačinov, a obenem na svoji lastni koži občuti, kako si človek v deželi, v kateri domnevno naključne odločitve lahko vplivajo na življenja ljudi, vse manj upa izreči tisto, kar si misli.

»Toda zakaj bi rada šla teč v Iran?« je vprašala Evis.
»Rada bi videla, ali je res tako
nevarno, kot vsi mislijo,« rečem.
»Toda kaj, če je zares tako nevarno,
kot vsi mislijo?« me vpraša.

Kristina Paltén je pustolovka, predavateljica in tekačica. Desirée Wahren Stattin je novinarka in pisateljica. Po knjigi so posneli tudi dokumentarni film.

Recenzija Bukla

Četudi je simpatična Švedinja (1971), ultratekačica in predavateljica Kristina Paltén, začela teči šele pri tridesetih, se je kmalu zatem odločila pustiti varno, a dolgočasno službo v Ericssonu in se v celoti posvetila različnim ekstremnim tekaškim avanturam. V 48-urnem teku na tekalni stezi je pretekla 322,93 km in postavila svetovni rekord, v nadaljevanju pa se je odločila preteči Iran in se preizkusiti še na prašnih, pogosto samotnih asfaltnih cestah dežele, kjer je v veljavi strogo šeriatsko pravo in ženske ne smejo potovati same, prav tako pa morajo upoštevati številna pravila obnašanja. V začetku septembra 2015 je z več ali manj težavami uredila logistiko, zbrala pogum, sredstva in vsa potrebna dovoljenja ter se sama podala na tek z zahoda države proti skrajnemu vzhodu, njen fotograf in snemalec (za dokumentarni film) pa ni dobil dovoljenja za tako dolgo potovanje po Iranu. V dveh mesecih je z logistično pomočjo prijateljev in znancev (priskrbeli so ji številne prenočitve in jo reševali iz jezikovnih zagat) pretekla 1840 km dolgo pot čez Iran. Knjigo o potovanju, kjer je premagala vse strahove in spoznala gostoljubnost iranskih domačinov, ji je na podlagi dnevniških zapiskov pomagala spisati novinarka in pisateljica Desiree Wahren Stattin, po knjigi pa so posneli tudi spodbuden dokumentarni film.

Renate Rugelj, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...